Micro-pensioenen

Een pensioen voor mensen die normaliter geen toegang hebben tot de sociale voorzieningen. Dat is het doel van het Peoples Pension Trust. In een land als Ghana is circa 80% van de bevolking werkzaam als zelfstandig ondernemer of werkt anderzijds niet in vaste loondienst. Hierdoor hebben zij geen toegang hebben tot sociale voorzieningen. Met andere woorden: er is geen pensioenvoorziening voor deze groep en bij ouderdom vervallen zij dikwijls in armoede.

De Achmea Foundation zet samen met Enviu een pensioenfonds op in Ghana: Peoples Pension Trust (PPT). Het PPT biedt een pensioenproduct waarvoor  de deelnemers wekelijks of maandelijks een flexibel bedrag apart kunnen leggen. Deze inleg verloopt via de mobiele telefoon en/of via bestaande (spaar- en leen-) communities. Een lokale bank beheert en belegd het geld, waarbij koopkrachtbehoud van de deelnemers het doel is. De deelnemers krijgen op een door henzelf te bepalen moment voor een bepaalde periode een wekelijkse of maandelijkse uitkering.

Dit project is in 2013 gestart. In 2016 wil het PPT 10.000 aangesloten leden. Doel is dat het PPT in 2017 als zelfstandige onderneming kan opereren.

Partners

Logo Enviu

Impact

  • In 2020 hebben 100.000 Ghanezen een pensioen.

  • Door het micro-pensioen vallen mensen niet terug in armoede bij ouderdom, en kunnen kinderen blijven investeren in hun toekomst.

  • Na Ghana schaalt Peoples Pension Trust wereldwijd op.

Media