Nieuwsbericht

Weg met de bingo

vrijdag 23 juni 2017

“Mexico, Mexicoooooooooooooo”. Deze lange uithaal wordt uit volle borst meegezongen door een groep ouderen die swingen bij het Danspaleis. Donderdagavond 22 juni, tijdens de uitreiking van de prijs Heldcare 2017.

Weg met de bingoHet Danspaleis, CRDL en het Amsterdams Vervoer Collectief winnen de HeldCare prijs 2017. Deze drie sociaal ondernemers zijn dé vernieuwers in de zorg en winnen een prijs om hun bedrijf uit te bouwen en op te schalen.
Zorg voor kwetsbare ouderen staat al jaren onder druk. Vandaar dat HeldCare op zoek is naar baanbrekende initiatieven in de oudenzorg. HeldCare is door de Achmea Foundation en Social Enterprise NL ontwikkeld vanuit de wens om sociaal ondernemerschap in de zorg aan te moedigen en te ondersteunen.

De drie winnaars van HeldCare 2017

Wie zijn de vernieuwers, de out-of-the-box-denkers, de doeners, de sociaal ondernemers met lef, zij die denken in kansen en mogelijkheden? De disruptieve bedrijven die de zorg een impuls kunnen geven? Ofwel: de helden in de gezondheidszorg. We hebben ze gevonden. Dit zijn de drie winnaars die wij gaan helpen hun droom te realiseren.

CRDL behoeft de meeste uitleg. Je moet het eigenlijk zelf zien en horen – beleven. Pas dan snap je écht wat dit kan doen voor demente ouderen. Kijk daarom naar dit filmpje

Wat is er sociaal en vernieuwend aan personenvervoer?

Het Amsterdams Vervoer Collectief heeft écht geluisterd naar de wensen en behoeftes van ouderen en daar zijn vervoer op afgestemd. Eigenzinnig en doortastend als Max Kühner is, is hij erin geslaagd om iedere dag specialistisch zorgvervoer te realiseren.

En dan zijn daar de dames van het Danspaleis. Muziek raakt je in het hart, muziek doet je bewegen, muziek geeft energie. Met deze simpele formule krijgt het Danspaleis ouderen in beweging. Met de muziek van toen (Johnny Hoes, Doris Day, Heintje Davids) sluit de ‘platendraaier’ – géén DJ – aan bij de wereld van de ouderen en gaan de voetjes van de vloer. Een mooie manier om ouderen uit een isolement te krijgen en kleine momentjes van geluk te creëren.

Nieuwe generatie staat op

Opvallend is dat ook de nieuwe generatie zich op dit onderwerp stort. Neem Michiel van den Berg. Een jonge twintiger die een goede baan had als accountmanager bij Red Bull. Voor veel van zijn leeftijdsgenoten een droombaan, bij zo ongeveer het coolste bedrijf ter wereld. Maar hij kiest ervoor om samen met compagnon Michelle Wolters de app Klup te ontwikkelen voor ouderen. Of Kim Renskens. Zij ervaart te weinig voldoening en ruimte tot ontplooiing als commercieel medewerker bij UPC. Zegt haar baan op en gaat aan de slag als ‘dansmakelaar’ bij het Danspaleis. De generatie Y ten voeten uit. Op zoek naar werk dat betekenis geeft aan het leven.

4,8 miljoen ouderen in 2040

De groep ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe. In 2020 zijn dit er 3,4 miljoen; tot 4,8 miljoen in 2040. En dat terwijl de beroepsbevolking alleen maar gaat afnemen. Door de vele bezuinigingen de afgelopen jaren staat de kwaliteit van ouderenzorg steeds onder druk. Sociaal ondernemers willen hier verandering in brengen.

De prijsuitreiking was donderdagavond 22 juni in Antropia Cultuur- en Congrescentrum in Driebergen. De prijs bestaat uit een jaar lang maatwerkbegeleiding, financiële ondersteuning en toegang tot het netwerk van Achmea en Social Enterprise NL.