Thuis in de woningmarkt: de serviceflat

Heeft iemand in je omgeving (op termijn) meer en langdurige zorg nodig? Misschien je vader of moeder, of iemand anders dichtbij je. Of wellicht kijk je alvast voor jezelf. Het is namelijk altijd goed om na te denken over het huis dat nu, én later goed past.

Uit welke woningen kun je dan eigenlijk kiezen?

We nemen je mee in de serviceflat: een woning waarin zorg, gezamenlijke faciliteiten en zelfstandig wonen samenkomen.
Drie oudere mannen zijn aan het biljarten

Wat is een serviceflat

Een serviceflat is een appartementencomplex waarin meestal rond de 100 mensen zelfstandig wonen met zorg en faciliteiten om de hoek. Denk aan een eigen winkeltje, gezamenlijke woonkamer en restaurant. Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd. Daardoor is er vaak veel onderling contact tussen bewoners.

Kenmerken van een serviceflat en verzorgingshuis

Serviceflat

  • Zelfstandig wonen (met zorg in de buurt)
  • Je woont zo lang mogelijk in een serviceflat
  • Koop- of huurwoning
  • (Vaak) geen zorgindicatie nodig
  • Zorg vaak via de wijkverpleging

Verzorgingshuis

  • Wonen met intensieve zorg
  • Geschikt wanneer zelfstandig wonen niet mogelijk is
  • Toelating met een zorgindicatie
""

Wanneer is een serviceflat interessant?

Misschien is je huis al afbetaald of voelt het door pensioen als de tijd om te kijken naar een nieuwe woning. Toch blijkt uit onderzoek dat er vaak pas gekeken wordt naar een woning voor later, wanneer er meer vraag is naar zorg. De serviceflat kan een mooie volgende stap zijn om op tijd op te oriënteren.

Misschien denk je bij het woord ‘serviceflat’ aan een verzorgingshuis. Toch verschillen ze in de praktijk sterk van elkaar. Zo woon je in een serviceflat op dezelfde manier als een regulier thuis, maar dan met extra service gelijk in de buurt. Dat maakt de serviceflat in een aantal situaties extra interessant.

Een serviceflat kan interessant zijn wanneer:

  • Zelfstandig wonen de voorkeur heeft.
  • Iemand wil wonen in een beschermde omgeving met een eigen huiselijke sfeer.
  • Er (in de toekomst) langdurige zorg nodig is.
  • Sociale activiteiten en contacten gewaardeerd worden.
  • Iemand op zoek is naar een koop- of huurwoning.
Kapster heeft een klant in de serviceflat

Wat komt er kijken bij een serviceflat?

Je wilt misschien kijken naar een serviceflat voor iemand in je omgeving, of je bent zelf benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een woning later. Het is handig om alvast te zien wat er bij een serviceflat komt kijken. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:

Is er een zorgindicatie?

Het is goed om te weten dat er een zorgindicatie nodig is voor verzorging en verpleging. Deze indicatie regel je via de wijkverpleging. Is er nog aanvullende hulp nodig bij het huishouden, of ondersteuning in het dagelijks leven? Vaak kun je dan terecht bij de Wmo-ondersteuning (bij de gemeente).

Wil je huren of kopen?

Serviceflats zijn beschikbaar als koop- en huurwoningen. Denk vooraf na wat het beste past in de financiële situatie. De zorg regel je in de meeste gevallen apart van de huur- of koopovereenkomst. Dit komt dus bovenop de huur- of koopprijs. Vaak bestaan deze servicekosten uit een vast deel, en een deel dat je alleen betaalt voor service waar je gebruik van maakt.

Kopen zonder er zelf gelijk in te trekken

Er zijn ook steeds meer mensen die besluiten een serviceflat te kopen, zonder er zelf (gelijk) in te trekken. Het wordt dan vaak voor nu als investering gekocht. Tegelijkertijd is het een voorbereidende stap op een hoofdstuk dat nu nog even op zich laat wachten, maar later extra waardevol is.
2 ouderen op bankje buiten, kijkend door een verrekijker

Heb jij al nagedacht waar je gelukkig oud wilt worden?

Je bent gelukkig in je huis, je haalt misschien veel energie uit de tuin en je bent gehecht aan je vertrouwde omgeving. Allemaal logische redenen om te denken ’die volgende stap in wonen duurt voor mij nog lang’. Grote kans dat dat ook zo is.

Toch is het slim om nu alvast na te denken over waar je gelukkig oud wilt worden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want een fijne woning, die ook straks bij je past, ligt niet voor het oprapen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar of misschien wel 20 jaar graag wonen? Wordt de hobby tuinieren misschien vervangen door reizen? Wil je dichtbij winkels wonen of juist het station. Wie zijn je buren? Het zijn gewoon een paar vragen om je op weg te helpen in het nadenken over later.

Stel jezelf daarom eens de volgende vragen, en test hoe een volgende woning jouw leven (later) nog fijner maakt.

Ga ook het gesprek aan

Draai het kaartje en klik om je favoriete openingszin te kopiëren.

Met je vrienden

Je staat op een verjaardag lekker te kletsen. Gooi deze vraag maar eens in de groep:

Met je buren

Je ziet de buurman de boodschappen naar boven tillen en denkt: ‘’Lukt dit over 10 jaar nog steeds?’’, je stelt hem de vraag:

Met pensioen

En dan ineens is het zover: je gaat met pensioen. Op je bridge-clubje vraag je:

Met je ouders

Je ouders worden ouder, ze wonen nog in het huis waar jij bent opgegroeid. Ze wonen fijn, maar toch... Je stelt de vraag:

Als je kinderen het huis uitgaan

Oh jee, je kroost is gevlogen. Een heel huis voor je alleen. Fijn, maar misschien ook ongezellig. Je vraagt je af:

Met je opa en/of oma

Op de thee bij opa of oma. Altijd gezellig, maar misschien ben je ook wel een beetje bezorgd: