Zo maakt u uw huis drempelvrij

Drempels maken het lopen in huis moeilijker als u ouder wordt, zeker als u een rollator of scootmobiel nodig heeft. U woont veiliger als u de drempels weghaalt, zodat er geen hoogteverschillen meer zijn. Zo doet u dat.
Een drempel onder een binnendeur is bedoeld om tocht en geluid tegen te houden. Een nadeel is dat u erover kunt struikelen. Met een rollator of rolstoel rijdt u er moeilijk overheen.

Zo haalt u een drempel weg

Een lage, houten drempel kunt u vrij eenvoudig verwijderen. Een gelijmde drempel kunt u voorzichtig losmaken met een behangafsteker. Schuif de behangafsteker onder de drempel en tik er zacht tegenaan met een hamer tot de drempel loskomt. Als de drempel met spijkers is vastgemaakt, kunt u met een nijptang en klauwhamer de spijkers uittrekken.

Op de plek die nu is vrijgekomen legt u een drempelvervanger. Dat is een vlakke afdekplaat, meestal van aluminium, die geen hindernis meer is. Als de ruimte onder de deur te groot wordt nadat de drempel is verwijderd, kunt u aan de onderkant van de deur een tochtstrip vastmaken. Drempelvervangers en tochtstrips voor onder de deur zijn bij de bouwmarkt te koop. Als u twijfelt hoe u deze klus het beste aanpakt, kunt u foto's van de drempel maken en bij de bouwmarkt om advies vragen.

Zo lost u een hoogteverschil op

Soms is het verwijderen van de drempel niet gewenst, lastig of zelfs onmogelijk. Bijvoorbeeld omdat de drempel van steen is of omdat er een hoogteverschil is aan beide kanten van de drempel. In dat geval kunt u drempeloplopen of drempelhulpen gebruiken aan beide kanten van de drempel. Drempelhulpen overbruggen het hoogteverschil tussen de vloer en de drempel. Met een rollator rijdt u er gemakkelijk overheen. Drempelhulpen zijn stroef en/of ze hebben ribbels, zodat u een goede grip heeft en niet snel uitglijdt. Ze zijn van rubber of van metaal. De keuze voor een drempelhulp is afhankelijk van de hoogte en breedte van de drempel en van de lengte van de ruimte voor de drempel. Meet deze maten goed op, zet ze eventueel in een tekening en maak een foto van de drempel. Laat u bij de bouwmarkt of specialist adviseren over de juiste drempelhulp voor uw situatie. Drempelhulpen zijn er vanaf ongeveer 25 euro.

Dit mag in een huurhuis

Ook in een huurhuis kunt u drempels verwijderen. Huurders mogen namelijk zonder toestemming van de verhuurder veranderingen aanbrengen die de verhuurder 'zonder noemenswaardige kosten' weer ongedaan kan maken. Een drempel kan de verhuurder meestal zonder veel kosten terugplaatsen. Is dat niet het geval en is het verwijderen van de drempel ingrijpend, vraag dan vooraf toestemming. U kunt ook aan de verhuurder vragen of hij de drempels voor u wil verwijderen. Sommige corporaties doen dit gratis.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van de drempels of het plaatsen van drempelhulpen? U kunt hiervoor bijvoorbeeld een klusbedrijf inschakelen. Bij het plaatsen van drempelhulpen die u koopt bij een hulpmiddelenwinkel, kunt u ook de winkel om hulp vragen. U kunt ook aan het buurtteam vragen wie bij u in de omgeving helpt bij klussen in huis, vrijwilligers bijvoorbeeld.

Gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt het aanpassen van de woning om langer zelfstandig te blijven wonen. De gemeente voert de Wmo uit, waardoor de regels per gemeente kunnen verschillen. Bij het Wmo-loket van de gemeente kunt u informeren of u in aanmerking komt voor een vergoeding. U betaalt in de Wmo een eigen bijdrage.