Hulp met het openbaar vervoer of vervoer op maat

U zoekt hulp met het openbaar vervoer of vervoer op maat.

Wat is vervoer op maat?

Naast het 'normale' openbaar vervoer van tram, bus, metro en trein zijn er in Nederland veel andere mogelijkheden om op uw plaats van bestemming te komen. 

Regiotaxi

Blijft u dicht bij huis? Dan is de regiotaxi handig. Het is openbaar vervoer op afroep, van deur tot deur.

Belbus

In dunbevolkte gebieden rijdt meestal een belbus. U moet uw rit reserveren, de bus stopt alleen bij haltes die zijn aangevraagd.

Valys

Valys is vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Valys brengt u waar u met het gewone openbaar vervoer niet komt. Om met Valys te reizen, heeft u een Valyspas nodig. Met een Valyspas krijgt een persoonlijk kilometerbudget van 700 kilometer per jaar in 2023. Voor elke reis geldt een eigen bijdrage van 0,22 euro per kilometer en u mag gratis een begeleider meenemen.

Openbaar vervoer

Op ruim honderd stations in Nederland is assistentie mogelijk, maar u moet dit wel vooraf regelen; online of telefonisch. De assistent brengt u naar het juiste perron en helpt u in de trein. Lees meer hierover op Hoe regel ik vervoer op maat?

Bent u 65 jaar of ouder? Dan krijgt u korting op het basistarief bij bus, tram en metro. Maar alleen als u een persoonlijke OV-chipkaart heeft. U vraagt zo'n persoonlijke OV-chipkaart aan op de website www.ov-chipkaart.nl. Met een OV-begeleiderskaart reist een begeleider gratis met u mee. De kaart staat op uw naam, u kunt dus met verschillende begeleiders reizen. Informatie over het aanvragen van een OV-begeleiderskaart vindt u op de website www.ov-begeleiderskaart.nl

Hoe regel ik het?

De regiotaxi en belbus regelt u via het Wmo-loket van uw gemeente. Als u een Wmo-vervoerspas heeft, betaalt u een lager tarief. Deze vervoerspas kunt u aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Een reis met Valys regelt u via het boekingsummer van Valys. U vindt alle informatie over Valys op www.valys.nl.

Wat kost het?

De tarieven voor belbus en regiotaxi verschillen per gemeente. De gemeente Zaandam bijvoorbeeld, rekent per zone 0,60 euro. De tarieven voor de regiotaxi verschillen per regio, maar bedragen ongeveer 4 euro per zone van 5 kilometer, als u niet over een Wmo-indicatie beschikt. Echt voordelig wordt de regiotaxi als u een Wmo-indicatie heeft.