6 tips om te besparen op energiekosten

Besparen op uw energie is niet alleen goed voor het milieu maar ook voordelig voor uw portemonnee! De volgende tips helpen met het verduurzamen van uw woning. De koelkast bijvoorbeeld kan een grote rol spelen in uw energieverbruik.

1. Gaat u slapen? Thermostaat op 15 graden

In minder goed geïsoleerde huizen moet de ketel ‘ s nachts doorwerken als u de thermostaat niet verlaagt. U kunt de thermostaat dan het beste ‘s nachts op 15 graden zetten. Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen lager zet, heeft u het meeste resultaat. Als u in een goed geïsoleerd huis woont, of uw huis verwarmt met een warmtepomp geldt dit niet. Dan is het verstandig om de temperatuur constant te houden.

2. Gebruik een thermoskan

De meeste koffiezetapparaten houden de koffie warm met een warmhoudplaatje. Dit is geen goedkope oplossing om uw koffie lekker warm te houden. U kunt de koffie beter in een thermoskan gieten en het koffieapparaat direct uitzetten.

3. Geef radiotoren ruimte

Zorg dat er ruimte is rondom de radiatoren zodat deze goed hun warmte kwijt kunnen. U kunt beter geen banken, lange gordijnen of andere voorwerpen voor de radiatoren plaatsen. Dit zorgt voor veel warmteverlies. Als uw radiatoren goed vrij zijn, bespaart u ongeveer €80 euro per jaar.

4. Koelkast niet te koud

Zet de temperatuur van de koelkast niet te laag. Eten kunt u het beste bewaren bij een temperatuur tussen 4 en 7 graden. Een vriezer hoeft niet kouder te zijn dan -15 graden.

5. Controleer uw koelkast

Een schone koelkast is stukken zuiniger dan een vieze. Houdt de koelelementen aan de achterkant van de koelkast goed schoon, hierdoor werkt de koelkast 25% beter. Een goed sluitende koelkast verbruikt ook 10-15% minder stroom. Wilt u weten of uw koelkast goed sluit? Kijk dan of een biljet van 10 euro tussen de deurrand past. Lukt dit? Dan moet u de rubbers schoonmaken of vervangen.

6 Frisse lucht

Doe ’s ochtends even de ramen open. Dat zorgt niet alleen voor een lekker fris huis, maar ook voor drogere lucht. En die warmt sneller op dan vochtige lucht, waardoor u ook nog bespaart op de stookkosten.