5 tips om uw woonlasten te verlagen

Bent u iedere maand veel geld kwijt aan uw eigen huis? Onderzoek dan eens of het goedkoper kan. Met deze tips kunt u uw woonlasten misschien verlagen.

1. Lagere hypotheekrente door gestegen woningwaarde

Als u in het verleden (bijna) de volledige waarde van de woning heeft geleend, dan betaalt u waarschijnlijk een renteopslag. Dat is een opslag bovenop uw hypotheekrente. Deze opslag vergoedt het risico dat de bank loopt als uw huis tegen een lagere prijs verkocht zou moeten worden. Als uw woning inmiddels meer waard is geworden, valt dat risico weg. De bank hoeft dan de renteopslag niet meer in rekening te brengen. Vraag aan uw bank of u een renteopslag betaalt en of die nu kan vervallen of worden verlaagd. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan betaalt u waarschijnlijk geen renteopslag.

2. Lagere rente door oversluiten

Betaalt u een hoge rente, omdat u die heeft vastgelegd in een tijd dat de hypotheekrente hoger was dan nu? En duurt het nog lang voordat de rentevaste periode is afgelopen? Dan kunt u misschien veel geld besparen als u uw hypotheek oversluit naar een lagere rente. Uw maandlasten gaan daardoor omlaag. Maar voor het oversluiten van een hypotheek betaalt u ook kosten. Blijft u bij dezelfde bank dan betaalt u vaak een boeterente en wijzigingskosten. Als u uw hypotheek oversluit naar een andere bank, dan betaalt u boeterente en moet u opnieuw naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Daarnaast betaalt u advies- en afsluitkosten.

Oversluiten is niet altijd verstandig. Dat hangt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm. Bespreek met uw adviseur of oversluiten in uw geval voordelig is.

3. Lagere rente door rentemiddeling

Oversluiten is niet altijd nodig om te kunnen profiteren van een lagere rente. U kunt uw bank ook vragen om rentemiddeling. U moet dan wel een boete betalen, maar die wordt uitgesmeerd over een langere periode. U gaat de lagere rente betalen, plus maandelijks een deel van de boete. Rentemiddeling is niet altijd mogelijk. Vraag dit na bij uw bank.

4. Lagere maandlasten door extra aflossen

Met extra aflossen verlaagt u de openstaande schuld en hoeft u minder rente te betalen. Daarmee verlaagt u dus uw maandlasten. Ook bent u hierdoor eerder klaar met aflossen. Voor de extra aflossingen heeft u wel geld nodig. Dit is dus alleen een oplossing als u geld overhoudt. Vraag aan uw bank hoeveel u extra mag aflossen zonder boete te betalen.

Extra aflossen is niet altijd verstandig. Dat hangt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm. Ook kunt u het geld dat u heeft overgemaakt voor de aflossing niet weer opnemen. Als u het later nodig heeft, kunt u het beter op een spaarrekening zetten. Weet u niet wat de beste keuze is? Hier kunt u eenvoudig berekenen wat extra aflossen u kan opleveren.

5. Lagere energierekening door verduurzaming

Extra isolatie, zonnepanelen of een zonneboiler maken uw huis comfortabeler en duurzamer en verlagen tegelijkertijd de energierekening. Daarnaast stijgt de waarde van uw huis als u uw huis heeft verduurzaamd. Zo kunt u dus op termijn kosten besparen.

Verduurzamen begint met geld uitgeven. Hiervoor zijn subsidies en leningen mogelijk. Ook kunt u soms meer lenen als u het geld gebruikt voor verduurzaming. Bij sommige banken krijgt u bovendien korting op de hypotheekrente als u uw woning heeft verduurzaamd.