De Nieuwe Sint Jacob: gelukkig oud worden in een prettige omgeving

Het woon-zorgcomplex De Nieuwe Sint Jacob is een mooi voorbeeld hoe Achmea invulling geeft aan ‘Gelukkig oud worden volgens Achmea’. Het complex, direct tegenover dierentuin Artis in Amsterdam, telt 305 appartementen en 20 stadswoningen. Voor de huurders kan bijna alle zorg thuis worden georganiseerd. Achmea ziet De Nieuwe Sint Jacob als een voorbeeld van het nieuwe denken over wonen en zorg en haar visie op Duurzaam Samen Leven.
Artist impressie van De nieuwe Sint Jacob

Rol van Achmea Real Esate en Zilveren Kruis

Begin april is De Nieuwe Sint Jacob in de Plantagebuurt in Amsterdam geopend. Achmea Real Estate en Zilveren Kruis, beiden onderdeel van Achmea, hebben een concept ontwikkeld om ouderen niet meer ‘in de zorg’ te laten wonen, maar ‘zorg in de woning te brengen’. In combinatie met een breed aanbod aan aanvullende diensten en een sterk gemeenschapsgevoel kunnen bewoners zorgeloos wonen. Hiermee zijn de bewoners gegarandeerd van levensloopbestendig wooncomfort.

In 2040 telt Nederland bijna 5 miljoen 65-plussers, onder wie 1,8 miljoen alleenstaanden. Daphne de Kluis, lid Raad van Bestuur van Achmea: “Voor deze groep zijn er nu nauwelijks alternatieven voor het huis waarin ze hun kinderen hebben grootgebracht en het verpleeghuis. Dat moet veranderen. Wij willen dat alle ouderen een gezond thuis krijgen. Dat betekent dat er van de miljoen nieuwe woningen in Nederland ten minste 450.000 moeten worden gebouwd of omgebouwd voor ouderen.”
""

Samen koffiedrinken

De Nieuwe Sint Jacob telt ruim 305 levensloopbestendige appartementen, 20 maisonnettes en commerciële ruimten op de begane grond en de eerste verdieping van een monumentale kapel in het hart van het complex. Hier is onder meer een ontmoetingsruimte waar bewoners samen koffie kunnen drinken, met elkaar koken en deelnemen aan activiteiten. Op de hoger gelegen verdiepingen van de kapel heeft zorgorganisatie Amstelring 36 appartementen voor dementerende ouderen.

Oog voor elkaar

Om de bewoners te ondersteunen is er zes dagen per week iemand aanwezig als aanspreekpunt. De communitymanager en de huismeester zorgen dat alles soepel verloopt. Zij zijn de oren en ogen van het gebouw. De huismeester regelt huurgerelateerde zaken en de communitymanager organiseert en faciliteert onder meer activiteiten voor de bewoners. In het huurdersportaal kunnen bewoners allerhande praktische zaken regelen, van het indienen van een reparatieverzoek tot het aanvragen van een naamplaatje. Ze vinden hier bovendien diverse links naar services en diensten van partners op locatie, en via het portaal kunnen ze contact leggen met andere bewoners. Hiervoor is er een online prikbord. De verwachting is dat bewoners zelf steeds meer activiteiten zullen ontplooien. Denk aan activiteitencommissies, van de bridgeclub tot de golfclub. De communitymanager speelt een verbindende rol. Zij zorgt dat activiteiten georganiseerd worden en dat de ontmoetingsruimte goed gebruikt wordt. Maar de ideeën, die komen op termijn van de bewoners zelf.

Gezondere en gelukkigere ouderen die langer thuis wonen

Verschillende generaties

Het grootste deel van de nieuwe bewoners in Amsterdam bestaat uit ouderen. De meesten zijn nog vitaal, maar in het concept is al rekening gehouden met een eventuele zorgvraag in de toekomst. Daarnaast komen er ook jonge stellen en mensen met kinderen in De Nieuwe Sint Jacob wonen, onder meer in de maisonnettes. Ook zij kunnen bijdragen aan de community. Dat is echt de verbindende factor. Achmea Real Estate wil dit concept ook op andere locaties uitrollen. ‘We zijn al concreet met één andere locatie bezig’, vertelt Heleen Voskuyl, assetmanager bij Achmea Real Estate. ‘Maar als het aan ons ligt gaan we dit op veel meer locaties invoeren. We komen daarover graag in gesprek met gemeenten en zorginstellingen. Wij denken dat deze manier van wonen de toekomst heeft. Natuurlijk zullen we per locatie samen moeten kijken wat de vraag is, wat de mogelijkheden zijn en hoe we dat het beste kunnen neerzetten.’
2 ouderen op bankje buiten, kijkend door een verrekijker

Heb jij al nagedacht waar je gelukkig oud wilt worden?

Je bent gelukkig in je huis, je haalt misschien veel energie uit de tuin en je bent gehecht aan je vertrouwde omgeving. Allemaal logische redenen om te denken ’die volgende stap in wonen duurt voor mij nog lang’. Grote kans dat dat ook zo is.

Toch is het slim om nu alvast na te denken over waar je gelukkig oud wilt worden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want een fijne woning, die ook straks bij je past, ligt niet voor het oprapen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar of misschien wel 20 jaar graag wonen? Wordt de hobby tuinieren misschien vervangen door reizen? Wil je dichtbij winkels wonen of juist het station. Wie zijn je buren? Het zijn gewoon een paar vragen om je op weg te helpen in het nadenken over later.

Stel jezelf daarom eens de volgende vragen, en test hoe een volgende woning jouw leven (later) nog fijner maakt.

Ga ook het gesprek aan

Draai het kaartje en klik om je favoriete openingszin te kopiëren.

Met je vrienden

Je staat op een verjaardag lekker te kletsen. Gooi deze vraag maar eens in de groep:

Met je buren

Je ziet de buurman de boodschappen naar boven tillen en denkt: ‘’Lukt dit over 10 jaar nog steeds?’’, je stelt hem de vraag:

Met pensioen

En dan ineens is het zover: je gaat met pensioen. Op je bridge-clubje vraag je:

Met je ouders

Je ouders worden ouder, ze wonen nog in het huis waar jij bent opgegroeid. Ze wonen fijn, maar toch... Je stelt de vraag:

Als je kinderen het huis uitgaan

Oh jee, je kroost is gevlogen. Een heel huis voor je alleen. Fijn, maar misschien ook ongezellig. Je vraagt je af:

Met je opa en/of oma

Op de thee bij opa of oma. Altijd gezellig, maar misschien ben je ook wel een beetje bezorgd: