Thuis in de woningmarkt: je woning aanpassen

Een huis dat goed bij je past, zorgt voor een gelukkiger en comfortabel leven. Op latere leeftijd vraagt dat soms om aanpassingen aan je huis. Merk je dat het lichaam ouder wordt? Bijvoorbeeld bij je vader of moeder? Of bij jezelf? Dan is het goed om alvast na te denken over het huis dat nu én later goed past.

We geven je inspiratie hoe je met kleine en grotere aanpassingen in en om je huis ook later gelukkig kunt leven in je woning.

Je huis aanpassen om later zelfstandig te blijven wonen

‘Nee, dat is pas iets voor later’ is vaak het gevoel wanneer je ruim op tijd nadenkt over een passende woning op latere leeftijd. Misschien voelt je naaste zich nog ‘te fit’, of geniet hij of zij juist van die grote tuin. Toch geven veel mensen achteraf aan dat het beter was geweest om het gesprek eerder te voeren. En goed nieuws: Het is nooit te vroeg! Nodig dus vooral iemand uit om vroeg te dromen over de plek waar hij of zij zichzelf gelukkig oud ziet worden.

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning heeft voorzieningen die het mogelijk maken om zelfstandig te blijven wonen wanneer je slechter ter been bent of wanneer andere fysieke omstandigheden een rol gaan spelen.

De kleine praktische aanpassingen

Meer en verlichte stopcontacten

Stopcontacten zitten vaak laag bij de grond en soms in donkere hoekjes. Nu is dat waarschijnlijk nog geen probleem. Maar op een bepaald moment kun je er wellicht niet meer goed bij. Door meer stopcontacten toe te voegen (het liefst zo hoog mogelijk) en te verlichten, bereik je ook later dag en nacht eenvoudig je stroompunten.

Betere verlichting

Een donkere schuur, een slecht verlichte trap of keuken met weinig verlichting; het valt je nu misschien nog niet op. Loop een keer door je huis en tuin en kijk kritisch waar je slecht zicht hebt. Door nu alvast betere verlichting aan te brengen, voorkom je eventuele ongelukken later.

Zware spullen herindelen

Staan er zware spullen bovenin rekken of kastjes waar je minder goed bij kunt? Gebruik eens een zaterdagmiddag om de zware spullen lager in te delen in de opbergruimte. Op het moment dat tillen lastiger wordt, hoef je de zware spullen dan niet meer boven je hoofd te tillen.

Anti-slip materialen aanbrengen

Met een eenvoudige anti-slip mat of coating in de badkamer verminder je op een eenvoudige manier de kans op uitglijden.

Je huis slim maken

‘Slimme’ functies in huis zijn tegenwoordig meer dan alleen leuke gadgets. Door te investeren in huisautomatisering - ook wel domotica genoemd - geniet je van extra comfort en bereikbaarheid van essentiële zaken in huis. Zo kun je vanuit je stoel de onderstaande functies bedienen vanaf je smartphone of met spraakbediening.

Slimme apparaten in huis:

  • Elektrisch bedienbare gordijnen en jaloezieën
  • Slimme verlichting
  • Slimme verwarming
  • Een elektronische deurbel met camera
  • Een slimme speaker - zoals Google Home - met spraakbediening voor muziek, wekkers en telefoongesprekken.

Maak je tuin onderhoudsarm

Ligt er een (grote) tuin achter het huis? Het onderhoud ervan wordt vaak uitdagender naarmate je ouder wordt. De manier waarop je je tuin inricht, bepaalt voor een groot deel hoeveel onderhoud je tuin vereist.

Met een aantal kleine aanpassingen in de inrichting van de tuin zorg je ervoor dat je ook later nog net zo veel geniet van je tuin.

Verhoog de borders

Planten en onkruid in de tuinborders vragen om veel onderhoud. Vaak zijn ze ook lager gelegen. Door ze te verhogen, voorkom je extra bukken of hurken om ze bij te werken. Ook verschilt de hoeveelheid onderhoud sterk per plant. Gaat jouw hart niet sneller kloppen van tuinonderhoud? Vraag tijdens een herindeling dan vooral naar de onderhoudsarme planten.

Overweeg een herinrichting

De inrichting van je tuin bepaalt voor een groot hoeveel tijd je moet besteden aan onderhoud. Zo vragen vaste planten, struiken en bomen vaak om minder onderhoud dan een speels patroon met kleine planten. Ook verminder je met grotere tegels op je terras eenvoudig het aantal voegen waar onkruid ontstaat.

Automatische bewatering

Met automatische bewatering - dat kan al met een tuinslang met gaatjes - maak je het water geven van de planten een stuk eenvoudiger. Zo hoef je nu én later niet meer te bukken, en voorzie je bijvoorbeeld de heg van water met één draai aan de knop.

Je huis met een verbouwing toegankelijk houden

Op hogere leeftijd is er soms meer nodig dan een aantal kleine aanpassingen om comfortabel en gelukkig oud te worden in je huis. Lopen of bukken wordt bijvoorbeeld lastiger, en kleine ongelukjes risicovoller. Met grotere aanpassingen kun je toch vaak langer op een veilige en fijne manier blijven wonen in je huidige huis.

Gelijkvloers maken

Drempels waar je nu misschien nog eenvoudig overheen stapt, kunnen later een keer leiden tot een struikelpartij. Overweeg daarom eens de drempels te verlagen, of ze helemaal te verwijderen. Kijk daarbij ook eens kritisch naar andere struikel objecten zoals hoogpolige tapijten, kleden en deurmatten.

Instapbad of inloopdouche

Staat er in de toekomst een verbouwing of vernieuwing van de badkamer op de planning? Laat je dan ook eens informeren over het instapbad of de inloopdouche. Je geniet dan zowel nu als over 10 - 20 jaar van hetzelfde comfort dat je gewend bent.

Kamer (her)indeling

Bevinden de slaapkamers en badkamer zich momenteel boven? Je kunt eens inventariseren wat de mogelijkheden en kosten zijn wanneer je de badkamer en slaapkamer naar beneden verplaatst. Wanneer dit praktisch of financieel niet mogelijk is, wordt de traplift vaak als alternatief gebruikt om de slaapkamer of badkamer toch toegankelijk te houden.

Regelingen voor het aanpassen van je woning

Wil jij of iemand in je buurt zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen door de woning aan te passen? Dan kun je de zogenaamde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vergoeding aanvragen. Deze vergoeding kan onder andere gebruikt worden om woningaanpassingen (deels) te bekostigen. Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente kun je navragen of je recht hebt op de vergoeding.

Heb jij al nagedacht waar je gelukkig oud wilt worden?

Je bent gelukkig in je huis, je haalt misschien veel energie uit de tuin en je bent gehecht aan je vertrouwde omgeving. Allemaal logische redenen om te denken ’die volgende stap in wonen duurt voor mij nog lang’. Grote kans dat dat ook zo is.

Toch is het slim om nu alvast na te denken over waar je gelukkig oud wilt worden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want een fijne woning, die ook straks bij je past, ligt niet voor het oprapen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar of misschien wel 20 jaar graag wonen? Wordt de hobby tuinieren misschien vervangen door reizen? Wil je dichtbij winkels wonen of juist het station. Wie zijn je buren? Het zijn gewoon een paar vragen om je op weg te helpen in het nadenken over later.

Stel jezelf daarom eens de volgende vragen, en test hoe een volgende woning jouw leven (later) nog fijner maakt.

Ga ook het gesprek aan

Draai het kaartje en klik om je favoriete openingszin te kopiëren.

Met je vrienden

Je staat op een verjaardag lekker te kletsen. Gooi deze vraag maar eens in de groep:

Met je buren

Je ziet de buurman de boodschappen naar boven tillen en denkt: ‘’Lukt dit over 10 jaar nog steeds?’’, je stelt hem de vraag:

Met pensioen

En dan ineens is het zover: je gaat met pensioen. Op je bridge-clubje vraag je:

Met je ouders

Je ouders worden ouder, ze wonen nog in het huis waar jij bent opgegroeid. Ze wonen fijn, maar toch... Je stelt de vraag:

Als je kinderen het huis uitgaan

Oh jee, je kroost is gevlogen. Een heel huis voor je alleen. Fijn, maar misschien ook ongezellig. Je vraagt je af:

Met je opa en/of oma

Op de thee bij opa of oma. Altijd gezellig, maar misschien ben je ook wel een beetje bezorgd: