Thuis in de woningmarkt: de kangoeroewoning

Je herkent het misschien wel; iemand in je omgeving heeft (op termijn) meer en langdurige zorg nodig. Het kan je vader of moeder zijn, of iemand anders dichtbij je. Het is dan altijd fijn om alvast samen na te denken over een huis dat nu én later goed past.

Uit welke woningen kun je dan eigenlijk kiezen? We nemen je mee in de kangoeroewoning: de woning die (mantel)zorg laagdrempelig maakt, en tegelijkertijd zelfstandig wonen mogelijk houdt.

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen: een hoofdwoning voor de mantelzorger en een zogeheten buidelwoning voor de persoon die zorg ontvangt. Vaak is er een doorgang die beide met elkaar verbindt. Dat maakt de afstand tussen jou en je medebewoner dus klein. Door de duidelijke afscheiding tussen de huizen behoud je beide wel de privacy van een eigen huis.

Wanneer is een kangoeroewoning interessant?

In de kangoeroewoning is de persoon die (meer) zorg nodig heeft, altijd dichtbij je. Je kunt eenvoudiger (mantel)zorg verlenen, zonder dat je regelmatig een (grote) afstand hoeft te overbruggen. De woning zie je daarom ook vaak bij dementerende ouderen, of kinderen met autisme. Er zijn een aantal situaties waarin een kangoeroewoning interessant is.

Een kangoeroewoning kan interessant zijn wanneer:

  • Iemand (intensieve) mantelzorg nodig heeft.
  • Je graag de afstand tussen jou en de persoon die zorg nodig heeft verkleint.
  • De persoon die verzorging nodig heeft, graag zo autonoom mogelijk woont.
  • Je door de overspannen woningmarkt moeite hebt met het vinden van een aanleunwoning.

Wat komt er kijken bij een kangoeroewoning?

Je wilt misschien kijken naar een kangoeroewoning voor iemand in je omgeving, of je bent zelf benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een woning later. Het is handig om alvast te zien wat er bij een kangoeroewoning komt kijken. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:

Is er een zorgrelatie?

Ga je kijken naar een kangoeroewoning voor iemand in je omgeving, of voor jezelf? Houd er dan alvast rekening mee dat de woningcorporatie voor toelating bijna altijd vraagt naar de zorgrelatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Je bent de ouder van een kind met een beperking.

Je bent familie van een oudere met een zorgindicatie.
Wat wordt de vorm van de kangoeroewoning?
Er zijn verschillende manieren om tot een kangoeroewoning te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een bestaand huis opdelen in twee woningen, of een nieuwe kangoeroewoning laten bouwen. Daarnaast is het ook een optie om een bestaande kangoeroewoning te kopen of te huren.

Kies je er in de toekomst voor om je huis op te delen, of een nieuwe kangoeroewoning te laten bouwen? Informeer dan vooraf bij de gemeente hoe het bestemmingsplan eruitziet. In sommige gevallen zijn namelijk niet alle opties mogelijk.

Wat is de impact op de financiën?

Ontvang je een uitkering? Bekijk dan van te voren goed wat de invloed van een kangoeroewoning is op je financiële situatie. In sommige gevallen kan een kangoeroewoning namelijk negatieve invloed hebben op de hoogte. Het is daarom handig om hier van te voren over te informeren bij de uitkeringsinstantie.

Heb je goed nagedacht over de sociale impact?

De kangoeroewoning brengt jou samen met degene die meer zorg nodig heeft. Dat brengt veel mooie momenten met zich mee. En het zorgt dat je naaste - of jijzelf - op een vertrouwde en veilige plek kan wonen. Ook heeft het impact op je eigen dagelijkse leven. Je bent door de buidelwoning immers veel samen.

Het is daarom goed om van te voren alvast na te denken over deze impact, en het maken van de afspraken om samen volop te kunnen genieten.

Heb jij al nagedacht waar je gelukkig oud wilt worden?

Je bent gelukkig in je huis, je haalt misschien veel energie uit de tuin en je bent gehecht aan je vertrouwde omgeving. Allemaal logische redenen om te denken ’die volgende stap in wonen duurt voor mij nog lang’. Grote kans dat dat ook zo is.

Toch is het slim om nu alvast na te denken over waar je gelukkig oud wilt worden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want een fijne woning, die ook straks bij je past, ligt niet voor het oprapen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar of misschien wel 20 jaar graag wonen? Wordt de hobby tuinieren misschien vervangen door reizen? Wil je dichtbij winkels wonen of juist het station. Wie zijn je buren? Het zijn gewoon een paar vragen om je op weg te helpen in het nadenken over later.

Stel jezelf daarom eens de volgende vragen, en test hoe een volgende woning jouw leven (later) nog fijner maakt.

Ga ook het gesprek aan

Draai het kaartje en klik om je favoriete openingszin te kopiëren.

Met je vrienden

Je staat op een verjaardag lekker te kletsen. Gooi deze vraag maar eens in de groep:

Met je buren

Je ziet de buurman de boodschappen naar boven tillen en denkt: ‘’Lukt dit over 10 jaar nog steeds?’’, je stelt hem de vraag:

Met pensioen

En dan ineens is het zover: je gaat met pensioen. Op je bridge-clubje vraag je:

Met je ouders

Je ouders worden ouder, ze wonen nog in het huis waar jij bent opgegroeid. Ze wonen fijn, maar toch... Je stelt de vraag:

Als je kinderen het huis uitgaan

Oh jee, je kroost is gevlogen. Een heel huis voor je alleen. Fijn, maar misschien ook ongezellig. Je vraagt je af:

Met je opa en/of oma

Op de thee bij opa of oma. Altijd gezellig, maar misschien ben je ook wel een beetje bezorgd: