Duurzaam schadeherstel

Samen met partners werken we aan het verduurzamen van de schadeketen. Dat doen we door bij het contracteren eisen te stellen aan onze schadeherstellers en door de schade zelf zo veel mogelijk duurzaam te herstellen. Met behulp van een digitale intake bekijken we de schade op afstand zodat onze schadeherstellers minder vaak de weg op hoeven voor intakes bij klanten op locatie. Daardoor besparen we CO₂-uitstoot en beperken we de verkeersbewegingen.  

Onze netwerkpartners tekenen ervoor dat zij zowel de duurzaamheidsverklaring van Achmea volgen, als een ISO 14001 certificering hebben. ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagement-systeem. Dit betekent dat deze bedrijven een duurzaamheidsbeleid voeren.
 
 

Het is onze ambitie dat in 2023:

  • Alle relevante schadeherstellers op het gebied van wonen een ISO 14001 certificering hebben behaald. 
  • Alle relevante schadeherstellers op het gebied van mobiliteit het BOVAG keurmerk Erkend Duurzaam of het GroenGedaan keurmerk van de Stichting Duurzaam hebben behaald. 

  • De branche (o.a. BOVAG, FOCWA) verdieping en concretisering op een gezamenlijke set aan voorwaarden voor schadeherstel in relatie tot duurzaamheid heeft gemaakt. Dit is inclusief carbon footprint. 

 

Schadeherstel

Bij schade kijken we hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen oplossen. Dat betekent vaak dat we herstellen in plaats van vervangen. We vervangen alleen hetgeen wat echt kapot is. Een voorbeeld van duurzaam schadeherstel is spotrepair. Hierbij herstellen we alleen het beschadigde deel van bijvoorbeeld een vloer, een aanrechtblad of sanitair. De achterliggende gedachte hierbij is om niet onnodig grondstoffen te verspillen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk kapotte producten te recyclen. Zo vragen we onze klanten hun kapotte telefoon naar ons op te sturen, zodat de onderdelen die nog wel werken kunnen worden hergebruikt.

Schadeherstel niet mogelijk: recycling

Soms is herstel niet mogelijk. In dat geval kijken we of recycling mogelijk is. We laten bijvoorbeeld beschadigde smartphones opsturen om ze te beoordelen. Toestellen die niet meer gerepareerd kunnen worden, recyclen we direct op een milieuvriendelijke wijze. Auto’s die total loss zijn, worden verkocht aan gecertificeerde opkopers die meer dan 99% van het totale gewicht van de auto op duurzame wijze recyclen.