Principles for Responsible Investment (PRI)
Achmea heeft de door de Verenigde Naties geïnitieerde Principles for Responsible Investment ondertekend. De PRI stimuleren het integreren van ESG-criteria in het beleggingsproces en het uitoefenen van verantwoord eigenaarschap via de aandelenbeleggingsportefeuille. Jaarlijks rapporteren wij aan PRI over de toepassing van deze principes in onze beleggingsprocessen. De PRI publiceert hier over een
Transparency Report.
Global Compact (UN)
Achmea gebruikt de internationale richtlijnen van de UN Global Compact als normenkader. De internationale principes van het UN Global Compact vinden haar oorsprong in internationaal breed geaccepteerde verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de conventies van de International Labour Organisation (ILO), de Verklaring van Rio inzake Milieu & Ontwikkeling en de anti-corruptie principes van de UN Conventie tegen Corruptie. Het UN Global Compact verlangt van bedrijven dat zij binnen hun eigen invloedsfeer kernwaarden op het gebied van mensenrechten, arbeidsnormen, milieu en anti-corruptie omarmen, ondersteunen en uitoefenen.
OESO-richtlijnen voor institutionele beleggers
De OESO-richtlijnen voor institutionele beleggers bieden een leidraad voor de beoordelingen van ondernemingen waarin we beleggen conform de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Deze richtlijnen maken duidelijk wat van ondernemingen wordt verwacht op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ze bieden ondernemingen handvatten over hoe om te gaan met kwesties zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, kinderarbeid, milieu en corruptie.
IMVO Convenant Verzekeringssector (IMVO)
Via het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenant van de verzekeringssector zetten wij ons via het beleggingsbeleid in voor thema’s op het gebied van zowel milieu en sociale omstandigheden als goed ondernemingsbestuur. Van verzekeraars wordt verwacht dat zij een zorgvuldige inschatting (due diligence) maken van materiele duurzaamheidsrisico’s in de beleggingsportefeuille. De afspraken in het convenant zijn gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale organisaties en VN richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten. Achmea incorporeert de afspraken uit het IMVO convenant in haar beleid, processen en rapportages. Jaarlijks voert Achmea een self assessment uit en legt hierover verantwoording af aan een, door het IMVO convenant Verzekeringssector aangestelde, onafhankelijke monitoringscommissie.
UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP)
De UN Guiding Principles on Business and Human Rights zijn internationale normen over mensenrechten waaraan landen en ondernemingen zich dienen te houden. Deze zijn in 2011 door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties goedgekeurd. De Guiding Principles on Business and Human Rights bevat drie pijlers: beschermen, respecteren en verhelpen. Elke pijler definieert concrete, uitvoerbare stappen voor regeringen en bedrijven om te voldoen aan hun respectieve plichten en verantwoordelijkheden om mensenrechtenschendingen in bedrijfsactiviteiten te voorkomen en om oplossingen te bieden als dergelijke schendingen plaatsvinden.
ICGN Global Corporate Governance Principles
Ten aanzien van het thema Governance houden wij ons aan de ICGN Global Corporate Governance Principles. Deze principes beschrijven de verantwoordelijkheden van raden van bestuur en aandeelhouders en zijn bedoeld om de dialoog tussen beide partijen te versterken.
Dutch Stewardship Code
In de Dutch Stewardship Code wordt uitgelegd op welke wijze institutionele beleggers kunnen voldoen aan hun verantwoordelijkheden rond betrokken en verantwoord aandeelhouderschap op een manier die bijdraagt aan de lange termijn waardecreatie door Nederlandse beursvennootschappen waarin is belegd en daarmee aan het rendement op hun beleggingen.
Green Bond Principles van de International Capital Market Association
We beoordelen de kwaliteit van de Green Bonds voorafgaand aan de beslissing om te investeren in een Green Bond. Dit doen we aan de hand van de ICMA Green Bond Principes en de richtlijnen (taxonomie) van het Climate Bonds Initiative.
Global Reporting Initiative (GRI)
Het Global Reporting Initiative (GRI)-verslaggevingsraamwerk is een algemeen aanvaarde verslaggevingsrichtlijn over de economische, milieu gerelateerde en sociale prestaties van een organisatie. Dit raamwerk is te vinden op de GRI-website (www.globalreporting.org). Het Bestuurverslag van Achmea is opgesteld aan de hand van dit GRI-raamwerk.MA Green Bond Principes en de richtlijnen (taxonomie) van het Climate Bonds Initiative.
Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB)
De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is een onafhankelijke benchmark die vastgoedfondsen en -portefeuilles wereldwijd beoordeelt en vergelijkt op hun duurzaamheidsprestaties. Op basis van de GRESB-score kunnen fondsmanagers het duurzaamheidsbeleid tegen het licht houden en verbeteringen doorvoeren.
GPR Gebouw
Bij vastgoedbeleggingen wordt GPR Gebouw gebruikt waarbij de duurzaamheid van vastgoed wordt getoetst op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. den en verbeteringen doorvoeren.
BREEAM
BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.
Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD)
De TCFD is een initiatief van de Financial Stability Board (FSB), bedoeld om de rapportage van klimaatgerelateerde financiële informatie te verbeteren. De TCFD geeft aanbevelingen over informatie die bedrijven kunnen rapporteren die investeerders, kredietverstrekkers en verzekeringsverzekeraars gebruiken om financiële risico's van de klimaatverandering te kunnen beoordelen.
International Corporate Governance Network (ICGN)
Het International Corporate Governance Network (ICGN) is een internationale organisatie die bijdraagt aan de ontwikkeling van internationale normen voor corporate governance.