Raad van Commissarissen

Achmea heeft een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen.
De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleid van Achmea. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de Raad van Bestuur en geeft advies. Hieronder de biografieën van de leden van de Raad van Commissarissen.

 

Jan van den Berg (1964)

Foto van Jan van den BergJan van den Berg is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V., Achmea Schadeverzekeringen N.V. en Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen N.V. Hij is tevens lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen N.V. en haar dochtermaatschappijen.

De heer Van den Berg is daarnaast voorzitter van de Raad van Commissarissen van MyTomorrows en lid van de Raad van Commissarissen van Health Tech Global (Singapore). Daarnaast is hij werkzaam als adviseur van het Ministry of Healthcare Singapore en bestuurslid bij het Oranjefonds.

De heer Van den Berg heeft meer dan 20 jaar bestuurlijke ervaring in de internationale verzekeringsmarkt. Hij werkte bij Coopers & Lybrand Corporate Finance, Nationale Nederlanden, AXA en Prudential Financial, waar hij tot 2017 President Asia was.

Wim H. de Weijer (1953)

Foto van Wim de WeijerWim de Weijer is vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V. en van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen N.V. en Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. Hij is tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen N.V. en haar dochtermaatschappijen. Ook is de heer De Weijer bestuurslid bij Vereniging Achmea. Sinds augustus 2022 is de heer De Weijer tevens bestuurslid bij Stichting Continuiteit Achmea.

Daarnaast is de heer De Weijer lid van de Raad van Commissarissen van ADG en is hij tevens commissaris bij TSN Zorg. De heer De Weijer was tot 1 juli 2022 voorzitter van Wielco B.V. (Medux, Medipoint, HartingBank) en tot 1 augustus 2022 was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Het Gastenhuis B.V.

Petri H.M. Hofsté (1961) 

Foto van Petri HoftstéPetri Hofsté is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V., Achmea Schadeverzekeringen N.V. en Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., alsmede van de Raad van Commissarissen van Achmea Investment Management B.V.

Mevrouw Hofsté is registeraccountant en is haar loopbaan gestart bij KPMG waar zij tot 2006 partner was in de Financial Services Audit-praktijk. Vervolgens was zij onder meer group controller en deputy CFO van ABN AMRO Group, divisiedirecteur Toezicht banken van De Nederlandsche Bank (DNB) en CFRO van APG.

Mevrouw Hofsté is tevens lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank, Fugro N.V. en Pon Holdings N.V. en voorzitter van het bestuur van de Stichting Nyenrode, de Vereniging Hendrick de Keyser en Stichting Capital Amsterdam. Voorts is zij lid van het bestuur van Stichting Radix Nederland en lid van de Raad van Advies van SER Topvrouwen.nl en de Raad van Advies van WIFS.

Lex A.M. Kloosterman (1956)

Foto van Lex KloostermanLex Kloosterman is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen N.V., Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. en sinds 30 oktober 2020 lid van de Raad van Commissarissen van N.V. Hagelunie.

Na de voltooiing van zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Leiden vervulde hij gedurende 20 jaar verschillende (internationale) functies bij ABN AMRO Bank in de VS, Brazilië, Singapore en in Europa. Van 2006 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor Asset Management en Private Clients in het executive committee van Fortis SA/NV en van 2009 tot 2018 was hij werkzaam als directeur bij Rabobank International.

De heer Kloosterman is bestuurder bij de Stichting AGRI3 en Investor Director bij Cerberus Global Investments B.V.

Roel TH. Wijmenga (1957)

Foto van Roel WijmegaRoel Wijmenga is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. en Achmea Schadeverzekeringen N.V. Sinds december 2022 is de heer Wijmenga tevens lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Reinsurance Company N.V.

De heer Wijmenga was van februari 2009 tot mei 2014 CFO van ASR Verzekeringen. Daarvoor was hij o.a. lid van de Raad van Bestuur van Achmea, lid van de Hoofddirectie Interpolis en lid van de Raad van Bestuur van Fortis ASR Verzekeringen. De heer Wijmenga bekleedde daarvoor diverse businessfuncties in de verzekeringsbranche, bij AMEV en Fortis. De heer Wijmenga is op dit moment voorzitter van het Philips Pensioen Fonds.

Miriam R. van Dongen (1969)

Foto van Miriam van DongenMiriam van Dongen is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V., Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. en Achmea Schadeverzekeringen N.V. alsmede van de Raad van Commissarissen van Achmea Bank N.V.

Mevrouw Van Dongen startte haar loopbaan bij onderzoeksbureau IRIS (Rabobank/Robeco Groep) en McKinsey & Company. Verder heeft zij diverse functies bekleed bij Delta Lloyd N.V., waaronder als CFO van Delta Lloyd België. Van 2007 tot 2009 was zij CFO van Zilveren Kruis Achmea.

Mevrouw van Dongen is tevens lid van de Raad van Commissarissen van Optiver en vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Mollie B.V. alsmede vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Kadaster. Tevens is zij non-executive director van Spear Investments B.V. en sinds 2022 is zij Independent Chair Advisory Council bij uMunthu Investment Company – Goodwell Investments.

Tjahny R. Bercx (1963)

Tjanhny BercxTjahny Bercx is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea B.V., Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. en Achmea Schadeverzekeringen N.V.

De heer Bercx begon zijn carrière als marineofficier en maakte in 1997 de overstap naar het bedrijfsleven en de HR-discipline. Hij werkte achtereenvolgend als Vice President HR bij ING Barings en KLM. Hij trad in 2005 in dienst bij mobiliteitsbedrijf LeasePlan, waar hij momenteel chief people & performance officer is alsmede regionaal directeur USA, Oostenrijk, Zwitserland, Mexico en Brazilie. . De heer Bercx heeft een master in psychologie, een master in Work and Organisation in Occupational Health, voltooide een MBA aan Keele University (UK) en schreef diverse HR-boeken. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van ProRail en lid van de Raad van Toezicht van de Foundation ‘help them come home’.

Bestuurssecretaris: Lucian Gerritsen