Raad van Commissarissen

Achmea heeft een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen.
De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleid van Achmea. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de Raad van Bestuur en geeft advies. Hieronder de biografieën van de leden van de Raad van Commissarissen.

 
Raad van Commissarissen

V.l.n.r: Roel Wijmega, Aad Veenman (voorzitter), Mijntje Lückerath, Wim de Weijer (vicevoorzitter), Petri Hofsté en Jan van den Berg. Op de foto ontbreken Miriam van Dongen, Lex Kloosterman en Lineke Sneller

 

.

 

Aad Veenman

Voorzitter van de Raad van Commissarissen

Aad Veenman is naast voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea ook commissaris van Achmea Schadeverzekeringen N.V. Van 2002 tot 2009 was hij President Directeur van de NS. Daarvoor had hij een lange loopbaan bij het industriële concern Stork, waar hij vanaf 1990 lid was van de Raad van Bestuur en van 1998 tot en met 2002 Voorzitter van de Raad van Bestuur.

Van 1998 tot medio juni 2010 was hij tevens commissaris bij Rabobank Nederland. Aad Veenman is op dit moment lid van de Raad van Commissarissen van GmbH B.V. en One Logistics, boegbeeld van de Topsector Logistiek en voorzitter van het bestuur van Stichting Continuïteit SBM Offshore en van de Adviesraad NLR..

Wim de Weijer

Vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen

Wim de Weijer is naast vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen, ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen N.V. en haar dochtermaatschappijen. Daarnaast is hij bestuurslid van Vereniging Achmea.

Ook is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wielco B.V., lid van de Raad van Commissarissen van ADG en adviseur en participatiecommissaris bij NPM-Capita

Petri H.M. Hofsté 

Lid van de Raad van Commissarissen

Petri Hofsté is lid van de Raad van Commissarissen sinds 1 januari 2015. Zij is tevens lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Investment Management N.V. en lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank.

Petri Hofsté is Registeraccountant en is haar loopbaan gestart bij KPMG waar zij tot 2006 partner was in de Financial Services audit praktijk. Vervolgens was zij onder meer group controller en deputy CFO van ABN AMRO Group, divisie-directeur Toezicht banken van DNB en CFRO van APG Groep N.V.Petri Hofsté is lid van de Raad van Commissarissen van Fugro N.V., Kasbank N.V. en Pon Holdings B.V. en lid van het bestuur van de Stichting Nyenrode en de Vereniging Hendrick de Keyser.

Mijntje Lückerath-Rovers

Lid van de Raad van Commissarissen

Mijntje Lückerath-Rovers is naast lid van de Raad van Commissarissen van Achmea ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen N.V.

Mijntje Lückerath-Rovers is Hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University. Zij is daarnaast commissaris bij NRC Media, lid van de Raad van Toezicht KNGF Geleidehonden en Diergaarde Blijdorp en lid van de Monitoring Commissie Code Pensioenfondsen. Zij is auteur van vele (populair-) wetenschappelijke publicaties en lid van de redactie van het Jaarboek Corporate Governance.

Lineke Sneller

Lid van de Raad van Commissarissen

Lineke Sneller is naast lid van de Raad van Commissarissen van Achmea ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen N.V. en haar dochtermaatschappijen.

Lineke Sneller is hoogleraar Accounting Information Systems en Management Accounting aan Nyenrode Business Universiteit. Zij begon haar loopbaan in 1988 bij Ortec Consultants en heeft CIO-posities bekleed bij InterfaceFLOR, Tele2 en Vodafone. Lineke Sneller is lid van de Raad van Commissarissen van ProRail en CCV, en non-executive director bij Ortec.

Jan van den Berg

Lid van de Raad van Commissarissen

Jan van den Berg is lid van de Raad van Commissarissen sinds 16 februari 2018. Jan van den Berg heeft meer dan 20 jaar bestuurlijke ervaring in de internationale verzekeringsmarkt. Hij was werkzaam bij Nationale Nederlanden, AXA en Prudential Financial waar hij tot 2017 Asia President was.

Daarvoor werkte hij bij Coopers & Lybrand corporate finance. Jan van den Berg is lid van de Raad van Commissarissen van DHFL Pramerica Life Insurance en DHFL Pramerica Asset Management en My Tomorrows.

Roel T. Wijmenga

Lid van de Raad van Commissarissen

Roel Wijmenga is benoemd als lid van de Raad van Commissarissen sinds 1 januari 2015. Hij is ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V. en lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen N.V.

Roel Wijmenga was van februari 2009 tot mei 2014 CFO van ASR Verzekeringen. Daarvoor was hij o.a. lid van de Raad van Bestuur van Achmea, lid van de Hoofddirectie Interpolis en lid van de Raad van Bestuur van Fortis ASR Verzekeringen.

Roel Wijmenga bekleedde daarvoor diverse business-functies in de verzekeringsbranche, bij AMEV en Fortis. Tevens was hij van 2002 tot en met 2007 voorzitter van de onderhandelingsdelegatie namens de werkgevers voor de cao voor de verzekeringsbedrijfstak. Roel Wijmenga is op dit moment o.a. voorzitter van het Philips Pensioen Fonds.

Lex Kloosterman

Lid van de Raad van Commissarissen

Lex Kloosterman is lid van de Raad van Commissarissen sinds 16 december 2019. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen N.V. en Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen N.V.

Lex Kloosterman beschikt over ruime ervaring in bestuurlijke en toezichthoudende functies in de financiële sector. Na de voltooiing van zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Leiden werkte hij achtereenvolgens bij ABN AMRO, Fortis en Rabobank.

Miriam van Dongen

Lid van de Raad van Commissarissen

Miriam van Dongen is lid van de Raad van Commissarissen sinds 28 april 2020. Zij is ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen N.V. en Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen N.V.

Miriam van Dongen beschikt over ruime ervaring in de financiële sector. Als professioneel commissaris is zij onder meer verbonden aan PGGM en Optiver. Daarvoor was zij CFO bij Achmea Zorg (2007-2009) en had zij verschillende directiefuncties bij Delta Lloyd. Miriam van Dongen studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. 
Bestuurssecretaris: Lucian Gerritsen