Raad van Commissarissen

Achmea heeft een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen.
De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleid van Achmea. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de Raad van Bestuur en geeft advies. Hieronder de biografieën van de leden van de Raad van Commissarissen.

 

Jan van den Berg (1964) - Voorzitter

Foto van Jan van den BergJan van den Berg is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Schadeverzekeringen NV en Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen NV. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen NV en haar dochtermaatschappijen. 

Jan van den Berg is lid van de Raad van Commissarissen van MyTomorrows en Health Tech Global (Singapore). Daarnaast is hij adviseur van het Ministry of Healthcare Singapore en bestuurslid bij het Oranjefonds. 

Jan van den Berg heeft meer dan twintig jaar bestuurlijke ervaring in de internationale verzekeringsmarkt. Hij werkte bij Coopers & Lybrand Corporate Finance, Nationale-Nederlanden, AXA en Prudential Financial, waar hij tot 2017 President Asia was. 

Wim de Weijer (1953) - Vicevoorzitter

Foto van Wim de WeijerWim de Weijer is vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea BV. Hij is ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Zorgverzekeringen NV en haar dochtermaatschappijen en lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Schadeverzekeringen NV en Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV. Hij is ook bestuurslid bij Vereniging Achmea.

Wim de Weijer is daarnaast voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wielco (Medux, Medipoint, HartingBank) en lid van de Raad van Commissarissen van ADG en Het Gastenhuis. Hij is ook bestuurslid bij Stichting Kinderopvang Noord Holland.

Tjahny Bercx (1963)

Tjanhny BercxTjahny Bercx is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en Achmea Schadeverzekeringen NV.

Tjahny Bercx begon zijn carrière als marineofficier en maakte in 1997 de overstap naar het bedrijfsleven en de HR-discipline. Hij werkte achtereenvolgens als Vice President HR bij ING Barings en KLM. Hij trad in 2005 in dienst bij mobiliteitsbedrijf LeasePlan, waar hij momenteel Chief People & Performance Officer is. 

Tjahny Bercx heeft een master in psychologie, een master in Work and Organisation in Occupational Health, voltooide een MBA aan Keele University (UK) en schreef diverse HR-boeken. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van ProRail en lid van de Raad van Toezicht van de Foundation ‘help them come home’.

Miriam van Dongen (1969)

Foto van Miriam van DongenMiriam van Dongen is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV, Achmea Schadeverzekeringen NV en Achmea Bank NV.

Miriam van Dongen startte haar loopbaan bij onderzoeksbureau IRIS (Rabobank/Robeco Groep) en McKinsey & Company. Verder heeft zij diverse functies bekleed bij Delta Lloyd, waaronder als CFO van Delta Lloyd België. Van 2007 tot 2009 was zij CFO van Zilveren Kruis Achmea. Ook is zij lid van de Raad van Commissarissen van Optiver en vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Mollie, alsmede vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Kadaster. Ook is zij non-executive director van Spear Investments.

Petri Hofsté (1961) 

Foto van Petri HoftstéPetri Hofsté is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Schadeverzekeringen NV, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en Achmea Investment Management BV.

Petri Hofsté is registeraccountant en is haar loopbaan gestart bij KPMG waar zij tot 2006 partner was in de Financial Services Audit-praktijk. Vervolgens was zij onder meer group controller en deputy CFO van ABN AMRO Group, divisiedirecteur Toezicht banken van De Nederlandsche Bank (DNB) en CFRO van APG Groep.

Petri Hofsté is lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank, Fugro en Pon Holdings en voorzitter van het bestuur van de Stichting Nyenrode. Ook is zij bestuurslid van de Vereniging Hendrick de Keyser, Stichting Capital Amsterdam, Stichting Radix Nederland en lid van de Raad van Advies van SER Topvrouwen.nl en van Women in Financial Services (WIFS).

Lex Kloosterman (1956)

Foto van Lex KloostermanLex Kloosterman is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Schadeverzekeringen NV, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en NV Hagelunie.

Na de voltooiing van zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Leiden vervulde hij gedurende twintig jaar verschillende (internationale) functies bij ABN AMRO Bank in de VS, Brazilië, Singapore en in Europa. Van 2006 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor Asset Management en Private Clients in het executive committee van Fortis SA/NV en van 2009 tot 2018 was hij directeur bij Rabobank International.

Lex Kloosterman is bestuurder bij de Stichting AGRI3 en Investor Director bij Cerberus Global Investments.

Lineke Sneller (1965)

Foto van Lineke SnellerLineke Sneller is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Zorgverzekeringen NV en haar dochtermaatschappijen, Achmea Schadeverzekeringen NV en Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV.

Lineke Sneller is hoogleraar Accounting Information Systems aan Nyenrode Business Universiteit. Zij begon haar loopbaan in 1988 bij Ortec Consultants en heeft CIO-posities bekleed bij InterfaceFLOR, Tele2 en Vodafone.

Lineke Sneller is lid van de Raad van Commissarissen van ProRail, Infomedics Holding en Van Wijnen Holding. Zij is ook lid van de Audit Advies Commissie van het UWV, lid van de Raad van Advies van het Institute of Internal Auditors en bestuurslid bij Stichting Berenschot Beheer.
 

Roel Wijmenga (1957)

Foto van Roel WijmegaRoel Wijmenga is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea BV, Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en Achmea Schadeverzekeringen NV.

Roel Wijmenga was van 2009 tot 2014 CFO van ASR Verzekeringen. Daarvoor was hij onder andere lid van de Raad van Bestuur van Achmea, lid van de Hoofddirectie van Interpolis en lid van de Raad van Bestuur van Fortis ASR Verzekeringen. Hij bekleedde daarvoor diverse businessfuncties in de verzekeringsbranche bij AMEV en Fortis. 

Roel Wijmenga is voorzitter van het Philips Pensioenfonds.
Bestuurssecretaris: Lucian Gerritsen