Raad van Bestuur

Achmea heeft een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen. De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleid van Achmea. Wilt u meer weten over de bestuursleden?
Lees hieronder hun biografieën.

 

Bianca Tetteroo (1969)

Voorzitter van de Raad van Bestuur
Bianca TetterooBianca Tetteroo is in juni 2015 toegetreden tot de Raad van Bestuur en vervulde sinds januari 2020 de rol van vicevoorzitter. Op 13 april 2021 is ze benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea.

Bianca Tetteroo heeft in 1997 haar opleiding accountancy en informatiemanagement afgerond aan Universiteit Nijenrode en Nivra. Daarnaast heeft ze verschillende executive opleidingsprogramma’s gevolgd, waaronder corporate governance en leiderschap aan Insead. Bianca Tetteroo begon haar loopbaan in 1988 bij het huidige accountantskantoor Mazars.

In 1996 deed zij haar intrede in de financiële sector bij het toenmalige Fortis, waar zij diverse functies vervulde binnen onder meer Asset Management en de Verzekeraar. In 2009 maakte zij de overstap naar Achmea, waar zij financieel directeur werd van pensioenuitvoerder Syntrus Achmea. Bianca Tetteroo was sinds 2012 voorzitter van de divisie Pensioen & Leven.

Bianca Tetteroo is verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden Strategie & Transformatie (inclusief IT en MVO), Human Resources/Management Development, Bestuursbureau, Woordvoering & Public Affairs en Internal Audit.

Bianca Tetteroo zit in de Raad van Toezicht van Netspar en de Kunsthal Rotterdam. Tevens is zij bestuurslid van Garanti Emiklilik (Turkije) en de Nationale Coöperatieve Raad. Sinds juni 2021 is Bianca Tetteroo lid van het bestuur van het Verbond van Verzekeraars. Verder maakt zij deel uit van het bestuur van de Achmea Foundation.

Michel Lamie (1966)

Vicevoorzitter en Chief Financial Officer
Michel LamieMichel Lamie is in januari 2017 toegetreden tot de Raad van Bestuur. Hij is per 1 april 2017 benoemd tot Chief Financial Officer en op 13 april 2021 tot vicevoorzitter van de Raad van Bestuur.

Michel Lamie is registeraccountant en studeerde Economie en Accountancy aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn studie is hij zijn loopbaan begonnen bij KPMG, waarna hij bij RSA Benelux als CFO heeft gewerkt. Vervolgens werkte Michel Lamie bij Achmea, als laatste als Group director Finance & Control. Vanaf 2005 maakte hij deel uit van het bestuur van De Goudse Verzekeringen, als vicevoorzitter en vanaf 2009 tot en met 2016 als bestuursvoorzitter. 

Michel Lamie is verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden Financiën, Balansmanagement, M&A en Achmea Reinsurance. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het (Maatschappelijk Verantwoord) Beleggingsbeleid. 

Michel Lamie is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Reinsurance Company NV en statutair bestuurder van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en Achmea Schadeverzekeringen NV. Bij Interamerican Greece is hij vicevoorzitter van de Board of Directors. Naast zijn functie bij Achmea is Michel Lamie lid van de Raad van Commissarissen van Koninklijke De Heus.

 

 

 

Michiel Delfos (1970)

Chief Risk Officer
Michiel Delfos Michiel Delfos is in april 2022 toegetreden tot de Raad van Bestuur van Achmea als Chief Risk Officer.

Michiel Delfos startte begin 2014 bij Achmea als directeur Schadeverzekeringen en werd in oktober 2015 voorzitter van de divisie Schade & Inkomen. Eerder vervulde hij diverse management- en directiefuncties bij Delta Lloyd en ABN AMRO Verzekeringen, met als aandachtsgebieden Sales, Marketing, Operations, Finance en Juridische Zaken. Hij studeerde Internationaal Economisch Recht aan de Universiteit van Leiden.

Michiel Delfos is verantwoordelijk voor Governance, Risk & Compliance, Centrale Dienstverlening, Juridische Zaken, Coördinatie Toezichthouders en Programma Duurzaamheid.

Michiel Delfos is  lid van de Raad van Commissarissen van Onlia Canada en van de Raad van Commissarissen van de Vereende NV. Hij is voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Atoompool. Michiel Delfos participeert namens Achmea in het CRO Forum. Dit is een groep van professionele risk managers vanuit de Europese verzekeringsindustrie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en promoten van best practices in Risk Management.


Daphne de Kluis (1969)

Bestuurslid
Daphne de KluisDaphne de Kluis is in oktober 2021 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Achmea.

Daphne de Kluis studeerde Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1998 trad zij in dienst bij ABN AMRO. Na diverse functies binnen Commercial Clients en Corporate & Institutional Banking werd zij in 2009 Global Head of Debt Solutions en in 2013 Global Head of Financial Restructuring & Recovery. In 2017 volgde haar benoeming tot CEO Commercial Banking en werd zij lid van het Executive Committee van ABN AMRO.

Daphne de Kluis is verantwoordelijk voor divisie Pensioen & Leven, divisie Achmea Pensioenservices, Achmea Investment Management, Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Achmea Bank. Zij is lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Bank NV, van de Raad van Commissarissen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance BV, alsmede van de Raad van Commissarissen van Achmea Investment Management BV. Daphne de Kluis is statutair bestuurder van Achmea Pensioen- & Levensverzekeringen NV.

Daphne de Kluis is daarnaast lid van de Raad van Commissarissen van Euronext Amsterdam en van Stadsherstel Amsterdam. Ook is zij bestuurslid bij het Hoge Veluwe Fonds en bij ITVItae.

Robert Otto (1967)

Bestuurslid
Robert OttoRobert Otto is in augustus 2015 toegetreden tot de Raad van Bestuur van Achmea. 

Robert Otto studeerde Rechten aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie begon hij in 1992 zijn loopbaan bij ING. In zijn laatste functie bij de bankverzekeraar was hij verantwoordelijk voor ING Verzekeringen en Postbank Verzekeringen. Na een periode van twee jaar als CEO van OHRA werd Robert Otto in 2010 algemeen directeur van de commerciële divisie van Delta Lloyd. Medio 2013 maakte hij de overstap naar Achmea, waar hij voorzitter werd van de divisie Schade & Inkomen.

Robert Otto is verantwoordelijk voor divisie Zilveren Kruis, de buitenlandse operating companies (OpCos) in Australië, Canada, Griekenland, Turkije en Slowakije en voor InShared.

Robert Otto is voorzitter van het bestuur van Eureko Sigorta en Interamerican Greece. Ook is hij SOOA (senior officer outside Australia) en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Australia. Hij is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Union en van InShared, alsmede lid van de Raad van Commissarissen van Onlia Canada. 

Robert Otto is daarnaast onder meer bestuurslid bij Thuiswinkel.org en bestuurslid van AMICE en ICMIF. Sinds november 2021 is hij ook bestuurslid van de iFHP (International Federation of Health Plans).

Lidwien Suur (1974)

Bestuurslid
LIdwien SuurLidwien Suur trad in september 2019 toe tot de Raad van Bestuur van Achmea. 

Lidwien Suur studeerde International Business aan de Universiteit Maastricht en begon haar loopbaan in 1998 bij ING/Nationale-Nederlanden. Daar was zij onder meer directeur Inkomensverzekeringen en programmadirecteur Strategie. Zij bekleedde vanaf begin 2012 de functie van algemeen directeur van Unigarant en ANWB Verzekeren en maakte sinds 2014 deel uit de ANWB-directie. In 2016 werd zij CFO van de ANWB.

Lidwien Suur is verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden divisie Schade & Inkomen, divisie Centraal Beheer, divisie Interpolis, divisie Distributie, Innovatie & Merk en Achmea Corporate Relations & Partnerships.

Zij is statutair bestuurder van Achmea Schadeverzekeringen NV. Daarnaast is zij lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Reinsurance Company NV en voorzitter van de Raad van Commissarissen van NV Hagelunie.

Lidwien Suur is daarnaast voorzitter van het Sectorbestuur Schadeverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars en voorzitter van het Bestuurlijk Overleg tussen het Verbond van Verzekeraars en NVGA. Zij is ook bestuurslid van het Waarborgfonds Motorverkeer en bestuurslid van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Sinds april 2021 is Lidwien Suur bestuurslid van het Achmea Innovation
Fund. Verder is zij sinds mei 2021 voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden.

Bestuurssecretarissen: Lucian Gerritsen en Leontine van Breugel.