Raad van Bestuur

Achmea heeft een Raad van Bestuur en een Raad van Commissarissen. De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleid van Achmea. Wilt u meer weten over de bestuursleden?
Lees hieronder hun biografieën.

 

Bianca Tetteroo (1969)

Voorzitter
Bianca TetterooBianca Tetteroo is in juni 2015 toegetreden tot de Raad van Bestuur, waarvan zij in april 2021 voorzitter werd. Zij is registeraccountant en rondde haar studie informatiemanagement af aan Universiteit Nyenrode. Daarnaast heeft ze verschillende executive opleidingsprogramma’s gevolgd onder andere in corporate governance en leiderschap (Insead). Bianca Tetteroo begon haar loopbaan in 1988 bij het huidige accountantskantoor Mazars. In 1996 deed zij haar intrede in de financiële sector bij het toenmalige Fortis. In 2009 maakte zij de overstap naar Achmea, waar zij financieel directeur werd van Syntrus Achmea. Van 2012 tot medio 2015 was zij voorzitter van de divisie Pensioen & Leven.

Bianca Tetteroo is verantwoordelijk voor Strategie (Corporate Strategy & MVO), Achmea IT, Bestuursbureau, Corporate Communicatie en Internal Audit. Bianca Tetteroo is daarnaast vicevoorzitter van het Verbond van Verzekeraars en bestuurslid van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR), Garanti Emiklilik (Turkije) en Eurapco. Zij is ook lid van Raad van Toezicht van Netspar en de Kunsthal Rotterdam.

Michel Lamie (1966)

Chief Financial Officer en vicevoorzitter
Michel LamieCFO Michel Lamie is in januari 2017 toegetreden tot de Raad van Bestuur waarvan hij in april 2021 vicevoorzitter werd. Naast Financiën is Michel Lamie verantwoordelijk voor Balansmanagement, Strategie (M&A en Programmabureau) en Achmea Reinsurance. Michel Lamie is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Achmea Reinsurance Company NV en statutair bestuurder van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en Achmea Schadeverzekeringen NV. Bij Interamerican Greece is hij Vice-voorzitter van de Board of Directors.

Michel Lamie is registeraccountant en studeerde Economie en Accountancy aan de VU Amsterdam. Na zijn studie begon hij zijn loopbaan bij KPMG, waarna hij bij RSA Benelux als CFO heeft gewerkt. Vervolgens werkte hij bij Achmea, als laatste als Group director Finance & Control. Vanaf 2005 maakte hij deel uit van het bestuur van De Goudse Verzekeringen, als vicevoorzitter en vanaf 2009 tot en met 2016 als bestuursvoorzitter. Daarnaast was Michel Lamie vele jaren bestuurder bij het Verbond van Verzekeraars en voorzitter van de Raad van Commissarissen van het intermediairbedrijf Van Lanschot Chabot. Naast zijn functie bij Achmea is hij lid van de Raad van Commissarissen van Koninklijke De Heus.

Daphne de Kluis (1969)

Bestuurslid
Daphne de KluisDaphne de Kluis is in oktober 2021 toegetreden tot de Raad van Bestuur van Achmea. Zij studeerde Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daphne de Kluis trad in 1998 in dienst bij ABN AMRO. Na diverse functies binnen Commercial Clients en Corporate & Institutional Banking werd zij in 2009 Global Head of Debt Solutions en in 2013 Global Head of Financial Restructuring & Recovery. In 2017 volgde haar benoeming tot CEO Commercial Banking en werd zij lid van het Executive Committee van ABN AMRO. 

Daphne de Kluis is verantwoordelijk voor Pensioen & Leven, Achmea Pensioenservices, Achmea Investment Management, Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Achmea Bank. Zij is statutair bestuurder van Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen NV en lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Bank NV. Daphne de Kluis is lid van de Raad van Commissarissen van Euronext Amsterdam en Stadsherstel Amsterdam.   

Robert Otto (1967)

Bestuurslid
Robert OttoRobert Otto is in augustus 2015 toegetreden tot de Raad van Bestuur. Hij studeerde Rechten aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie begon hij in 1992 zijn loopbaan bij ING. In zijn laatste functie bij de bankverzekeraar was hij verantwoordelijk voor ING Verzekeringen en Postbank Verzekeringen. Na een periode van twee jaar als CEO van OHRA werd de Robert Otto in 2010 algemeen directeur van de commerciële divisie van Delta Lloyd. Medio 2013 maakte hij de overstap naar Achmea, waar hij voorzitter werd van de divisie Schade & Inkomen.

Robert Otto is verantwoordelijk voor Zilveren Kruis, Achmea’s werkmaatschappijen in Australië, Canada, Griekenland, Turkije en Slowakije, InShared en Human Resources/Management Development. Tevens is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Union, lid van de Raad van Commissarissen van Onlia Canada en voorzitter van de Raad van Commissarissen van InShared. Robert Otto is bestuurslid bij Thuiswinkel.org, Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe (AMICE) en International Cooperative and Mutual Insurance Federation (ICMIF).

Lidwien Suur (1974)

Bestuurslid
LIdwien SuurLidwien Suur trad in september 2019 toe tot de Raad van Bestuur van Achmea. Zij studeerde International Business aan de Universiteit Maastricht en begon haar loopbaan in 1998 bij ING/Nationale-Nederlanden. Daar was zij onder meer directeur Inkomensverzekeringen en programmadirecteur Strategie. Lidwien Suur bekleedde vanaf begin 2012 de functie van algemeen directeur van Unigarant en ANWB Verzekeren en maakte sinds 2014 deel uit de ANWB-directie. In 2016 werd zij CFO van de ANWB.

Lidwien Suur is verantwoordelijk voor Schade & Inkomen, Centraal Beheer, Interpolis, Marktstrategie & Innovatie, Achmea Corporate Relations & Partnerships en het Platform Klantbelang Centraal. Zij is statutair bestuurder van Achmea Schadeverzekeringen NV. Daarnaast is zij lid van de Raad van Commissarissen van Achmea Reinsurance Company NV en voorzitter van de Raad van Commissarissen van NV Hagelunie. Lidwien Suur is ook voorzitter van het Sectorbestuur Schadeverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars alsmede voorzitter van het Bestuurlijk Overleg tussen het Verbond van Verzekeraars en NVGA. Zij is ook bestuurslid van het Waarborgfonds Motorverkeer en bestuurslid van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Verder is zij lid van de Raad van Toezicht van Microkrediet voor Moeders, een stichting die microkredieten verstrekt aan de allerarmste vrouwen in Azië.

Henk Timmer (1961)

Chief Risk Officer
Henk Timmer Henk Timmer is in maart 2014 toegetreden tot de Raad van Bestuur. Hij studeerde Economie in Utrecht en volgde de post doctorale IT Audit in Tilburg. Hij bekleedde diverse functies in auditing, consultancy en ICT. Zijn loopbaan bij Achmea startte hij in 1997 in de functie van auditor en manager voor verschillende business units waaronder IT, Zorg, Schade en het Intermediair bedrijf.

In 2008 werd de Henk Timmer benoemd tot algemeen directeur Group Audit & Risk Services. In die rol gaf hij leiding aan de stafdiensten Audit, Risk en Integrity. In 2012 is de auditfunctie gescheiden en werd hij directeur Internal Audit, met als scope de gehele Achmea Groep, zowel nationaal als internationaal.

Henk Timmer is verantwoordelijk voor Governance, Risk & Compliance, Centrale Dienstverlening, Juridische Zaken en Toezichthouders.
Henk Timmer participeert namens Achmea in het CRO Forum. Dit is een groep van professionele risk managers vanuit de Europese verzekeringsindustrie die zich bezighoudt met het ontwikkelen en promoten van best practices in Risk Management.

Bestuurssecretarissen: Lucian Gerritsen en Leontine van Breugel.