Duurzaam beleggen
In deze factsheet lees je hoe we maatschappelijk verantwoord en daarmee duurzaam beleggen.
Voor het thema mensenrechten heeft Achmea als doel dat uiterlijk in 2030 alle bedrijven waarin wij beleggen:
Voor het thema arbeidsnormen heeft Achmea als doel dat uiterlijk in 2030 alle bedrijven waarin wij beleggen:
Voor het thema natuur & milieu heeft Achmea als doel dat uiterlijk in 2030 alle bedrijven waarin wij beleggen:
Voor het thema gezondheid heeft Achmea als doel dat uiterlijk in 2030:
Klimaat is voor Achmea een belangrijk thema. Enerzijds vanuit de rol als verzekeraar die met een verhoogde schadelast te maken krijgt door meer en heftiger neerslag en stormen. Anderzijds als belegger en de daarmee samenhangende verantwoordelijkheid voor een verantwoord beleggingsbeleid, waarin we de klimaatproblematiek aanpakken.
Door de uitstoot van broeikasgassen is de evenwichtstemperatuur op aarde onder steeds grotere druk komen te staan. Het Klimaatakkoord van Parijs, dat eind 2015 door vrijwel alle landen ter wereld is gesloten, moet ervoor zorgen dat in de komende decennia de mondiale temperatuur-stijging tot 1,5 à 2° C. beperkt blijft. Achmea wil, ondermeer via haar beleggingen, aan het bereiken van deze doelstelling haar bijdrage leveren.
Voor het thema klimaat gaat onze aandacht uit naar de reductie van de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuille. Het is onze ambitie alleen te beleggen in ondernemingen met een effectieve transitiestrategie en om bij te dragen aan de energietransitie voor bedrijven en verduurzaming van woningen en vastgoed.
Een voorbeeld hiervan is het terugbrengen van de CO2-emissies bij ondernemingen die in onze beleggingsportefeuilles zitten. Door gebruik te maken van instrumenten zoals engagement willen wij een aanzienlijke CO2-reductie bereiken bij de ondernemingen waarin wij beleggen. Daarnaast sluit Achmea sinds 2021 ondernemingen uit die meer dan 5% van hun omzet halen uit kolen, arctische olie en -gas en schalieolie en -gas, uit de winning van olie uit teerzanden, dan wel uit het gebruik van deze fossiele brandstoffen voor de productie van elektriciteit.
Voor de beleggingen in bedrijven heeft achmea de volgende klimaatdoelstellingen gesteld:
Voor de vastgoedportefeuille van Achmea worden doelstellingen voor energielabels en CO2-emissiereductie nagestreefd. We hebben de volgende klimaatdoelstellingen gesteld:
Alle objecten in onze portefeuille hebben een energielabel. Wij willen zoveel mogelijk het energielabel van de objecten in onze portefeuille verbeteren. Om de doelstellingen te kunnen realiseren is het reduceren van energieverbruik een belangrijke voorwaarde waarbij de maatregelen om dit te bereiken verder gaan dan de maatregelen om de energielabels te verbeteren. De CO2 uitstoot van de portefeuille wordt gereduceerd door objecten te verduurzamen en door bij aankoop of ontwikkeling van nieuwe objecten duurzaamheidseisen te stellen. We hebben per object onderzocht wat de meest passende oplossing is. Daarbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij natuurlijke onderhoudsmomenten. Op basis hiervan hebben we een verduurzamingsplan gemaakt. Voorbeelden van toegepaste maatregelen zijn PV panelen, isolatie, energiezuinige verlichting en warmtepompen.
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen voor een betere, leefbare wereld in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland.
De 17 doelen bestrijken uiteenlopende thema’s zoals klimaat, gezondheid, armoede, biodiversiteit, gelijkheid en gerechtigheid voor iedereen. Voor een leefbare, duurzame wereld zouden volgens de VN alle 17 SDG’s in 2030 bereikt moeten zijn. Hoewel primair gericht op overheden, is er ook een verwachting dat het bedrijfsleven en financiële instellingen hieraan bijdragen.
Omdat wij willen bijdragen aan het realiseren van deze doelen en lange termijn waardecreatie belangrijk voor ons is, ondersteunen we deze actief met ons maatschappelijk verantwoord beleggen beleid. Achmea heeft vanuit haar visie Duurzaam Samen Leven drie SDG’s gekozen waaraan we de meest impactvolle bijdrage willen leveren. Deze sluiten nauw aan bij de kernactiviteiten van ons bedrijf: Goede gezondheid en welzijn (SDG 3), Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11) en Klimaatactie (SDG 13). In ons MVB Halfjaarverslag geven we aan hoe we bijdragen aan deze doelen.