Klimaatverandering

We weten al jaren dat het aan het gebeuren is maar laten we eerlijk zijn. Het gaat pas echt leven als je er last van krijgt. Als het water ineens in je woonkamer staat, als je aardappelen wegrotten, als je je festival moet cancelen. ​Dat geldt ook voor Achmea. Wij zijn een verzekeraar en zien het aantal schadeclaims als gevolg van slecht weer stijgen. Daar willen we wat aan doen. Hoe kunnen we ons aanpassen aan een veranderende leefomgeving? Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? Samen met Nederland zijn we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Naar manieren om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen.

Een uitdaging voor ons allemaal

​Dat het klimaat verandert, is niets nieuws. De snelheid wel. Die snelheid daagt ons uit met nieuwe vraagstukken: voor jou en ons. We zijn elke dag bezig met oplossingen waar onze klanten beter van worden.

Lees meer >

Jongeren weten zich geen raad met het klimaat

Jongeren maken zich zorgen om de gevolgen van klimaatverandering. Voor zichzelf zien zij weinig speelruimte om hier iets aan de doen. Zij leggen de bal vooral bij overheid en bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in op dracht van Achmea.

Lees meer >​

Wateroverlast

Interview Robert Otto

 
​“Klimaatverandering kan enorme impact hebben op onze klanten”

Robert Otto, lid Raad van Bestuur Achmea, merkte eind jaren ‘90 op de Filipijnen wat extreem weer kan doen. Klimaatverandering wordt door Achmea gezien als een van de grootste risico’s van de toekomst.
 
 

Meer blogs en interviews

"Veel bomen in Nederland hebben water- en droogtestress"


Roeland Lelieveld (31) is sociaal ondernemer. Met zijn innovatieve bosbouwbedrijf Africa Wood Grow wil hij door herbebossing klimaatverandering tegengaan en tot een hogere voedselproductie komen (agroforestry).
 


​"In 2025 is elektriciteit onbeperkt beschikbaar"

 

"Zonne-energie gaat het winnen van olie”, zegt Jos Keurentjes in een gesprek met Achmea. “En dat gaat een revolutie veroorzaken, ook in Nederland.”
 

Lees meer >


​“De komende 10 jaar forse overstromingen in meerdere steden in Nederland”

Pier Vellinga is hoogleraar klimaatverandering. In de jaren ’80 publiceerde hij al over de grote gevolgen die het broeikaseffect zou hebben op ons weer en de aarde.

Lees meer >

 

“In woestijngebieden moeten ze steden van zout bouwen”​

Eric Geboers (26) van The Salt Project wil het zoutafval in de wereld opruimen. Zijn visie? Zout heeft een nieuwe economische waarde nodig. Daarom verkoopt Goebers sinds kort stoelen van zout (Salt Pups).

Lees meer >

​ 

“We moeten samenwerken, dit kunnen we niet alleen”

 David de Jong (40) is bij Achmea verantwoordelijk voor innovaties in de schadeverzekeringen. Die innovaties wil hij onder meer inzetten tegen de overlast van storm, hagelbuien en hoosbuien.

Lees meer >

"Klimaatschade is verzekerbaar, mits controleerbaar"

Dat zeggen David de Jong van Achmea en Timo Brinkman van het Verbond van Verzekeraars in een klimaatspecial, uitgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Lees meer >


"De eerste keer denk je nog we hebben pech"

Als het in één week tijd twee keer zó hard regent dat het water via de achterdeur naar binnen stroomt, dan moet er echt wat veranderen. Maar we zijn nu twee jaar verder en de oplossing laat nog even op zich wachten.

Lees meer >


"Een echte Rotterdamse uitvinding is het waterplein"


Arnoud Molenaar is Chief Resilience Officer bij de gemeente Rotterdam met specifieke verantwoordelijkheid voor het Rotterdam Klimaat Proof programma. Hoe zorgt hij ervoor dat de 630.000 Rotterdammers droge voeten houden?
 
 

“Yes we Can”, maar haast is geboden

De eerste Nationale Klimaattop kan eigenlijk wel een succes genoemd worden. Zo’n 1700 mensen waren erbij in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Het motto: hoe kunnen we in Nederland werk maken van het klimaatakkoord? 

Lees meer > ​

Een overzicht van alle nieuwsartikelen, interviews en blogs over klimaatverandering vindt u hier.

Video's

Een innovatieve manier om snel inzicht in de grootte van schade te krijgen: met een helikopter.

​Wateroverlast in Bussum, wat deden inwoners Gerard en Paula hiertegen?