Wonen

“Prachtig hoe de natuur helpt om een oud appartementencomplex klaar te maken voor een duurzame toekomst”

Maarten, tuinman en sedumdakspecialist

Het verhaal van Maarten

Je zou het niet zeggen, maar Maarten bevindt zich op het dak van een appartementencomplex aan de Zuidwal in Den Bosch. Gebouwd in de jaren ’70 en tot voor kort allesbehalve energiezuinig. De woningen verkopen was de meest voor de hand liggende optie geweest, maar bij Achmea geloven we dat je een beleggingsportefeuille kunt vergroenen door juist bestaande woningen te verduurzamen. Dus zochten we naar andere oplossingen, waaronder organische dakbedekking, om de klimaatbeheersing van het gebouw te optimaliseren. Tot grote tevredenheid van eigenaar BPL Pensioen.

Duurzaam van souterrain tot dak

Het verduurzamen van het complex was niet makkelijk. De woningen waren oud en liggen pal naast Europees beschermd natuurgebied het Bossche Broek. In overleg met het pensioenfonds zochten we naar oplossingen om de appartementen en de biodiversiteit in de omgeving te verbeteren. Daarbij werd het gebouw volledig geïsoleerd; van het dak en de gevelpanelen tot de garages in het souterrain. Er kwamen nieuwe ventilatieroosters, draaienkiepramen en HR++ beglazing. En ook het ventilatiesysteem werd geoptimaliseerd. 

De voordelen van sedum

De grootste verandering vond plaats óp het complex. Op de zes grote plat te daken maakte het grind plaats voor duizenden kleine sedumplantjes. Deze zorgen voor een verbetering van de waterafvoer en verlaging van de temperatuur in dit stedelijk gebied. Daarnaast biedt het dak nu ruimte voor tal van dieren die afkomstig zijn uit het naastgelegen natuurgebied. 

Win-win-win 

De renovatie werpt aan alle kanten zijn vruchten af. Bewoners beoordelen hun vernieuwde appartement gemiddeld met een 8,1 en zien de jaarlijkse gasbesparing van 21.000 m3 terug op hun energierekening. De natuur in de omgeving floreert , mede dankzij de flink gedaalde stikstof-uitstoot. En ook voor de deelnemers van BPL Pensioen is het goed, want de waardevermeerdering van de woningen draagt op langere termijn bij aan goede, betaalbare pensioenen. 

De kracht van samen

Achmea heeft een coöperatieve achtergrond en verbindt daarbinnen verschillende specialismen op het gebied van verzekeren, zorg, bancaire diensten, vermogensbeheer en pensioenen. Door de krachten te bundelen, weten we samen meer waarde te creëren. Voor de belegger, maar ook voor de samenleving. Klik voor onze uitgebreide visie en meer voorbeelden hier.

De institutionele specialismen van Achmea. Meer waarde.