Ondernemersklankbord Geldfit Zakelijk: voor mkb’ers en zzp’ers in zwaar weer

“Net als veel ondernemers praatte ik niet graag over mijn financiële problemen en stelde ik de hulpvraag te lang uit. Met ons ondernemersklankbord willen wij dit taboe doorbreken.” Ralph van Dam (Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer) is een van de drijvende krachten achter Geldfit Zakelijk, een online loket voor mkb’ers en zzp’ers met financiële zorgen.

Ralph van Dam - Ondernemersklankbord Per oktober 2021 stopt het coronasteunpakket van de overheid en gaan de belastingdienst en de banken de achterstanden innen. Dat gaan veel zelfstandigen en mkb’ers in hun portemonnee voelen. Voor veel ondernemers is het nu pas echt alle hens aan dek. De behoefte aan financieel zakelijk advies neemt toe. Naast mijn baan bij Centraal Beheer ben ik ook ondernemer en ik weet bovendien uit ervaring hoe stressvol het is om financiële zorgen te hebben. Hoe het voelt om een goedlopend bedrijf te verliezen waarvoor je je jarenlang dag en nacht hebt ingezet. Wat je dan persoonlijk en zakelijk doormaakt en hoe eenzaam en moeilijk dit kan zijn. En hoe belangrijk het daarbij is dat je je gehoord en geholpen voelt. Dat je kunt aankloppen bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon. In mijn tijd was daar op landelijk niveau nog geen oplossing voor en deze hebben we nu wel weten te realiseren.

Ik ben dan ook hartstikke blij en trots dat ondernemersklankbord Geldfit Zakelijk in relatief korte tijd van de grond is gekomen. Dat de basis staat en we indien nodig snel kunnen opschakelen. Zodat we zo veel mogelijk ondernemers in financieel zwaar weer kunnen helpen. Dat hebben we met alle betrokken partijen, vanuit Achmea en daarbuiten, toch maar mooi voor elkaar gekregen. 

Ondernemersklankbord voor laagdrempelig financieel advies

In de tijd dat het bergafwaarts ging met mijn bedrijf, wilde ik zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Net als veel ondernemers praatte ik niet graag over mijn financiële problemen en stelde ik de hulpvraag te lang uit. Met de gratis service Geldfit Zakelijk willen wij de drempel naar hulp sterk verlagen en het taboe hierop doorbreken. Op ons platform kunnen ondernemers een anonieme scan doen om te kijken of hun bedrijf financieel gezond is en wat de problemen of bedreigingen zijn. Wie wil, krijgt zakelijk advies op het gebied van herfinanciering, de coronasteun en schuldsanering. En als het nodig is, verwijzen we warm door naar een professional in de buurt. Gemeenten spelen hierbij een cruciale rol. We stimuleren hen om zich aan te sluiten op het platform. 

Sinds de start in januari 2021 voorzagen we al meer dan 12.000 zzp’ers en mkb’ers van gratis zakelijk advies. Ruim de helft van deze ondernemers verkeert in financieel zwaar weer. Ik vind het mooi dat we velen van hen kunnen helpen voordat de problemen te hoog oplopen. Zodat ze het hoofd boven water kunnen houden, financieel gezond worden en zelfs weer kunnen groeien. Dat is goed voor henzelf en hun medewerkers, maar ook voor de weerbaarheid van het mkb in Nederland en uiteindelijk de hele economie.

Samenwerking van gelijkgestemden

Geldfit Zakelijk groeide van een kleine, sympathieke pilot bij Centraal Beheer uit tot een landelijk netwerk. Dat kon eigenlijk alleen maar door samen te werken met gelijkgestemde partijen. Ik en mede-initiatiefnemer Jack Hommel wisten al snel: dit initiatief gaat alleen vliegen als we het niet bij Achmea houden.

Uiteindelijk heeft een hele coalitie van partijen ervoor gezorgd dat Geldfit Zakelijk van de grond kwam. Van de ministeries, gemeenten en de grootste banken en verzekeraars, tot onze partner van het eerste uur MKBDoorgaan.nl. Ik herinner me nog goed dat we met z’n allen in een call zaten. Het thema en de urgentie waren duidelijk, maar niemand kende elkaar. Hoe konden we verbinding creëren en de rollen bepalen? Ik vind het enorm gaaf dat iedereen gelijk zijn verantwoordelijkheid pakte en zei: Dit platform moet er gewoon komen, hier gaan we ons belangeloos hard voor maken. Het is belangrijk dat ondernemers in zwaar weer geholpen worden. 

Dit netwerk bleek heel waardevol – zelfs Koningin Máxima heeft haar invloed laten gelden – en natuurlijk hadden we ook een beetje mazzel. Maar doorslaggevend was toch wel de intrinsieke motivatie van een aantal sleutelfiguren die er met passie, betrokkenheid en eigenaarschap voor zijn gegaan. Voor mij bewijst dit nog maar eens: als je iets écht wilt, hard werkt en ook anderen bij je idee betrekt, kun je pas echt positieve maatschappelijke impact maken. En het is natuurlijk geweldig als je dit vanuit een persoonlijke drive kunt doen op een thema dat je na aan het hart ligt, zoals ik met Geldfit Zakelijk.

Overheidscampagne Geldfit Zakelijk

Op dit moment (t/m 31 oktober 2021) loopt een overheidscampagne over Geldfit Zakelijk met de boodschap: ‘De eerste stap helpt je verder’. Te zien en te horen op social media, radio, TV en online kanalen.  

Ondernemersklankbord