Uit de Klimaatadapatatiemonitor van Achmea blijkt dat Nederlanders nogniet goed weten wat ze moeten doen om hun woning te verduurzamen. Volgens architect Marc A. Visser is dit juist niet de tijd om achterover te leunen en moet er nu wat gebeuren. “We zijn dit verplicht aan de volgende generatie”, zegt Visser.
Samenwerken is de sleutel tot succes, stelt Marc A. Visser, architect en voorzitter van de adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit in Friesland. “Een woning verduurzamen kun je niet alleen.” Zo kan een architect helpen de juiste keuzes te maken voor bouwkundige ingrepen, en kan een financieel deskundige meedenken over de meest optimale financiering van de operatie.“De nieuwe generatie eist van de andere generaties dat we iets doen”, zegt Visser. “Het is ook nog eens een gunstige tijd om te verduurzamen. En met de juiste experts in huis, kan zo’n operatie tot een goed einde worden gebracht.” Het is niet de tijd om achterover te leunen, vindt Visser, en juist met de lage rentes van vandaag is het goed mogelijk om een extra stap in de verduurzaming te zetten.
Liever luisteren? Zet dan de podcastaflevering van ‘Klimaatgasten’ aan.
Rol van de overheid in verduurzamen 7 miljoen woningen
Er moeten voor 2050 nog zo’n 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen verduurzaamd worden. De overheid speelt hierin een belangrijke rol, vindt Visser. “Die kan helpen met het financieren en kennis beschikbaar stellen.” Maar ook bij bedrijven en individuen ligt een taak, stelt hij. Dat blijkt ook uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea. Ongeveer driekwart van de ondervraagden noemt dezelfde partijen.Uit het onderzoek van Achmea blijkt dat veel mensen bang zijn voor overstromingen door extreem weer en blikseminslag. Omdat die angst gerelateerd is aan verzekeringen, vindt de architect dat verzekeraars ook een prominente rol moeten spelen in het verduurzamen van woningen. Die zouden bijvoorbeeld producten kunnen aanbieden die verduurzaming garanderen.
Woning Abe Bonnema verduurzaamd
Visser is producent van een documentaire over het verduurzamen van woningen van architect Abe Bonnema, die in de tweede helft van de vorige veel woningen heeft gebouwd in Leeuwarden. In de documentaire wordt een eigenaar-bewoner gevolgd die zijn woning volledig laat verduurzamen. Hij had voor de verbouwing een energierekening van meer dan 300 euro per maand, en na de verbouwing een rekening van nog geen 100 euro. Visser: “Zo’n verbouwing kun je niet volledig financieren van de besparing op je energierekening. Maar het huis is na de ingreep ook veel meer waard geworden.”Het werk van Visser als architect is in de afgelopen jaren wel veranderd. “Het meest duurzame wat je als architect kunt doen, is mooie dingen behouden en gebouwen naar een nieuwe tijd brengen door ze met de monumentale waarden te verbouwen. Maar daar dan wel een nieuwe laag aan toevoegen.” En daarom is het inschakelen van een architect echt van toegevoegde waarde bij het verduurzamen, want die heeft er ook oog voor dat het er goed uit blijft zien, stelt Visser.
Het advies van Visser is om te onderzoeken of je direct de hele woning kan verduurzamen. Schakel daar experts voor in en sluit eventueel een extra lening af, nu de rentes zo laag zijn. Met de juiste maatregelen bespaar je niet alleen op je energierekening, maar wordt je woning ook meer waard. “Een strategie van kleine stapjes is vanzelfsprekend ook de moeite waard want alle beetjes helpen, natuurlijk.”