Nederlanders passen hun woningen langzaam aan het klimaat aan. “De elementen werken mee.” Dat zegt Ivo Tanis van adviesbureau Raingo. Hij merkt dat veel mensen niet over de kennis beschikken om de juiste investeringen te doen voor klimaatadaptatie.
Steeds meer Nederlanders willen hun woning aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en wateroverlast. “Voorlichting slaat aan. Vergeleken met vijf jaar geleden horen we mensen steeds vaker praten over een waterton, of: ‘Tegels eruit, planten er in’. Maar van veel maatregelen hebben weinig mensen gehoord.” Dat zegt Ivo Tanis, mede-eigenaar van Raingo, een van de ruim dertig adviesbureaus die zich volgens een recent onderzoek van ABN Amro bezighouden met ‘klimaatadaptatie’, zoals aanpassen van woningen en wijken aan het klimaat wordt genoemd.
Tanis wordt meestal pas gebeld ná hevige regenval; ‘wanneer de muren zwart zien van de schimmel’. Aan keukentafels merkt hij dat mensen vaak de kennis niet hebben over de investeringen die ze doen. “Soms krijgen ze schandalige adviezen. Van architecten die zeggen dat je in een risicogebied kunt wonen, van makelaars die zeggen dat je een laaggelegen kelder kunt verdiepen, en van hoveniers die tuinen vol tegels leggen. Als het dan later blank staat, aan wie ligt dat dan? Als ik een vakman inschakel, verwacht ik dat die er verstand van heeft.”
Maatregelen die wél klimaatbestendig zijn, zijn bijvoorbeeld zonweringen en waterbergingen aanleggen. Veel methoden zijn niet eens nieuw, zegt Tanis. “Oude boerderijen hebben soms mooie leilinden voor de gevels. Die houden de hitte tegen zodat het binnen minder warm wordt in de zomer, en het water in natte perioden minder snel wegloopt.”
Volgens ABN Amro groeit de vraag naar oplossingen om woningen aan te passen aan klimaatverandering. De bank spreekt van een ‘megatrend’. “De elementen werken mee”, bevestigt Tanis. “Wanneer het lang droog is, of hevig regent, hebben mensen er aandacht voor. Maar wanneer het de mensen niet raakt, doen ze er niet veel mee. Ze krijgen een overload aan informatie over het klimaat. Als je dan je huis wilt aanpassen, waar moet je dan beginnen?”
Ook uit de recente klimaatadaptatiemonitor van Achmea blijkt dat veel Nederlanders verwachten dat de overlast door klimaatverandering in en om hun woning zal toenemen. 72% van de Nederlanders vindt dat het een taak van de overheid is om woningen klimaatbestendiger te maken. Tanis hoopt op discussie daarover. “Overheden en burgers moeten de risico’s samen delen. De waterwerken zijn in Nederland zo goed, dat we als burgers nu misschien iets te veel naar de overheid kijken.” Hij wijst naar Duitsland en België, waar na hevige regenval de eerste 24 uur door de bewoners zelf van hun perceel moet worden afgewaterd. Daarna helpt de overheid. “En in Zwitserland vergoedt de overheid slechts één keer de schade.”