Onze verhalen

Van onze coöperatiekanjers tot onze innovatiehelden, van onze trainees tot onze leden van de Raad van Bestuur: we hebben veel mooie verhalen te vertellen. Je vindt ze op deze pagina.
Patrick van Hees leunt staand op een tuinstoel

Geluksprofessor: ‘Gelukkige mensen dragen vaker iets bij aan het klimaat’


5 april 2022

Driekwart van de Nederlanders vindt dat zij zelf, de overheid en het bedrijfsleven zich moeten inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea. Volgens geluksprofessor Patrick van Hees zijn gelukkige mensen vaak klimaatbewuster.


Lees verder >

"Natuur als medicijn en als oplossing voor het klimaatprobleem"


4 februari 2022

Volgens Renske Visscher, directeur regio Zuid en landelijk portefeuillehouder Natuur en Gezondheid bij IVN Natuureducatie, kunnen mensen door groen toe te voegen op het balkon en in de tuin al veel bijdragen aan het klimaatbestendig maken van hun huis.


Lees verder >
Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar: ‘Het aantasten van het klimaat is gratis, dus doen we dat massaal’


17 december 2021

Uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea blijkt dat een groot deel van de mensen wel inziet dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan, maar dat actie vaak uitblijft. Volgens schrijver en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar is dat niet gek, omdat de effecten van ons klimaatgedrag niet direct zichtbaar zijn.

Lees verder >

Talent is van iedereen


14 december 2021

Hoe blijven we langer en plezieriger met elkaar aan het werk?
Op een manier waarbij ook de BV Nederland ervan profiteert? Pascale Peters (Nyenrode Business Universiteit) en Albert Spijkman (Centraal Beheer) gaan in gesprek over duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling. “Wil je investeren in je organisatie? Investeer dan allereerst in je mensen.”

Lees verder >

‘Een beter klimaat begint met elkaar’ 

17 november 2021


Jaarlijks onderzoekt Achmea of mensen hun huis bestendig maken tegen het veranderende klimaat. Uit de laatste Klimaatadaptatiemonitor blijkt dat veel mensen wel willen verduurzamen, maar dat actie uitblijft. Volgens gedragswetenschapper Reint Jan Renes is het veranderen van gedrag in relatie tot klimaatverandering de moeilijkste opgave van deze tijd.  
 

Lees verder >

Gemeenschappelijk wonen voor ouderen: sociaal, relevant en lucratief


5 november 2021

Wie had gedacht dat een 16de-eeuwse traditie nog eens zou helpen om het tekort aan ouderenwoningen op te lossen?” Jeroen Kemperman over Samen Zelfstandig, een alternatief woonconcept van Zilveren Kruis en Syntrus Achmea geïnspireerd op de 500 jaar oude seniorenhofjes.

Lees verder >

Marc Visser

‘Nu is een gunstige tijd om je woning te verduurzamen’ 

14 oktober 2021


Uit de Klimaatadapatatiemonitor van Achmea blijkt dat Nederlanders nogniet goed weten wat ze moeten doen om hun woning te verduurzamen. Volgens architect Marc A. Visser is dit juist niet de tijd om achterover te leunen en moet er nu wat gebeuren. “We zijn dit verplicht aan de volgende generatie”, zegt Visser.  
 

Lees verder >


 Ondernemersklankbord Geldfit Zakelijk: voor mkb’ers en zzp’ers in zwaar weer

30 september 2021

“Net als veel ondernemers praatte ik niet graag over mijn financiële problemen en stelde ik de hulpvraag te lang uit. Met ons ondernemersklankbord willen wij dit taboe doorbreken.” Ralph van Dam (Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer) is een van de drijvende krachten achter Geldfit Zakelijk, een online loket voor mkb’ers en zzp’ers met financiële zorgen.

Lees verder >

Herbebossing voor een betere wereld

23 september 2021


“Toen het dossier van Land Life Company op mijn bureau belandde, dacht ik meteen: dit is heel cool. Herbebossing om CO2-uitstoot te compenseren. Het is precies vanwege dit soort initiatieven waarom ik vorig jaar fondsmanager werd van het Achmea Innovation Fund”, zegt Katharina Maass.
 

Lees verder >


Klimaattafels? Bespreek klimaatverandering aan de keukentafel

16 september 2021


Uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea blijkt dat veel mensen overlast ervaren in en om hun woning door extreem weer. Toch ze zien geen noodzaak om hun huis klimaatbestendig te maken. Volgens Maud Weide van Vereniging Eigen Huis komt dat door de hoge kosten en het gebrek aan informatie over het verduurzamen van woningen.
 

Lees verder >

Michiel Delfos bij een insectenhotel

Klimaatverandering in Nederland: hoe kunnen we schade voorkomen?

12 augustus 2021


Klimaatverandering in Nederland zorgt voor meer extreme weersomstandigheden die schades aanbrengen aan woningen. Hoewel een derde van de Nederlanders wel eens overlast in huis ervaart als gevolg hiervan, zien ze geen noodzaak om hun huis klimaatbestendig te maken. Dat blijkt uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea over klimaatbestendig wonen. Michiel Delfos, directeur divisie schade- en inkomensverzekeringen bij Achmea, maakt zich zorgen en stelt dat samenwerken de sleutel tot verandering is.  
 

Lees verder >

2 mannen op een zeilboot

Samen vieren we de coöperatie

2 juli 2021

“De coöperatie is een bijzondere ondernemingsvorm”, zegt Arjen van Nuland, directeur Nationale Coöperatie Raad (NCR). “Met een coöperatie bereik je samen doelen die je alleen niet of slechts deels kunt bereiken.” Zaterdag 3 juli is de internationale dag van de coöperatie (#coopsday). Arjen van Nuland en Bianca Tetteroo (voorzitter van de Raad van Bestuur Achmea én bestuurslid bij de NCR) spreken zich uit over de kracht van de coöperatie.

Lees verder >


Hoe ingewikkeld bijvoorbeeld afwatering ook is, Nederland past zich aan het klimaat aan

26 oktober 2020

Burgers kunnen niet zonder de overheid de problemen aanpakken die klimaatverandering veroorzaakt in hun woonomgeving, zoals goede afwatering. Maar welke overheid? “Er zijn zo veel instanties”, reageert een lobbyist voor de Waterschappen. Tegelijk is het voor overheden lastig om Nederland zich te laten aanpassen aan het veranderende klimaat. “Het probleem van Nederland is dat we zo plat zijn”, zegt prof. Frans van de Ven.

Lees verder >

Dick de Jong in Amersfoort

Huizen verzakken door droogte en veel mensen willen dat niet weten

20 juni 2020


Bijna 70 procent van de Nederlanders vindt een klimaatbestendige woning belangrijk en vindt dat ze daar zelf mede verantwoordelijk voor zijn. Dat blijkt uit de Klimaatadaptatiemonitor van Achmea. Weinig mensen weten dat funderingen ook gevaar lopen, reageert Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek. “Niemand wil weten dat huizen verzakken door droogte, tot het te laat is.” Terwijl je als huiseigenaar verantwoordelijk bent voor je eigen grondwaterstand, waarschuwt John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. “Dat kun je moeilijk bij de gemeente verhalen.”
 

Lees verder >

Ivo Tanis bij een wooncomplex

Nog weinig mensen bekend met klimaatadaptatie

29 oktober 2019


Nederlanders passen hun woningen langzaam aan het klimaat aan. “De elementen werken mee.” Dat zegt Ivo Tanis van adviesbureau Raingo. Hij merkt dat veel mensen niet over de kennis beschikken om de juiste investeringen te doen voor klimaatadaptatie.
 

Lees verder >