Nieuwsbericht

Achmea-medewerkers aan het woord 2020

woensdag 01 september 2021

Marcel Kroon
Productmanager Sparen – divisie Achmea Bank

Marcel Kroon heeft de training hulp bij je geldzaken samen met 100 andere collega’s afgerond
De training ‘hulp bij geldzaken’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Nibud. Financieel heeft de Achmea Foundation de training mogelijk gemaakt samen met de keten Oudedagsvoorziening binnen Achmea. Via platform Voor Elkaar konden Achmea-medewerkers zich opgeven voor de training. Na afloop zijn medewerkers financieel hulpmaatje. Het stelt hen in staat  anderen als  vrijwilliger te helpen bij problemen op financieel vlak. De training is met een 8,3 beoordeeld. 

“Door een goede kennis ben ik geïnspireerd geraakt om financieel hulpmaatje te worden. Na het afronden van de training beschik ik dan ook over de nodige kennis om een helpende hand te bieden in mijn omgeving. De training is voor mij een mooie basis om een financiële situatie te begrijpen en mensen in mijn nabijheid te helpen.”

Petra van der Voort
Adviseur communicatie en PR – Divisie Centrale dienstverlening

Crowdfunding voor Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes | Verdubbeling vanuit Achmea Foundation
Petra van der Voort doet als adviseur Communicatie & PR regelmatig vrijwilligerswerk voor de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. De Stichting zet zich in voor kinderen die vanwege onvoldoende financiële middelen geen kinderfeestje kunnen geven voor hun verjaardag.  In november publiceerde zij een oproep op achmeanet om de crowdfunding voor dit mooie doel onder de aandacht te brengen.

“Regelmatig sta ik stil bij hoe goed we het hebben, ook al brengt deze coronatijd natuurlijk voor iedereen de nodige beperkingen en uitdagingen met zich mee. Voor kinderen die in armoede moeten leven is zoiets als een verjaardag vieren vaak zelfs niet binnen handbereik. Ik heb zelf ook kinderen en weet hoe een kinderfeestje met je vriendjes juist één van de hoogtepunten van het jaar is. Het geeft mij veel voldoening om voor deze kinderen een verschil te kunnen maken.”

Met de crowdfunding is € 1.140,00 onder medewerkers van Achmea opgehaald en dat bedrag is door de foundation verdubbeld tot € 2.280,00. Daarnaast konden Achmea-medewerkers kiezen voor een donatie aan de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes in plaats van een eindejaarsgeschenk. 

Ignace (jr & sr) Konig
Datawarehouse en Beheer – Divisie Zilveren Kruis

Een paar jaar geleden ben ik namens de Achmea Foundation in Kenia geweest. Ik was onderdeel van een delegatie van TNO en Amref. Een leerzame periode en een prettige kennismaking met Achmea Foundation en Sabine-Cécile.

Afgelopen kerst werd ik verrast door een leuke attentie van de Achmea Foundation (AF): een broodje, boter, een chocolade reep en een AF mondkapje. Een fijne verrassing in deze Corona periode. Toevallig een paar weken later heeft Sabine-Cécile op Yammer in een algemene oproep gevraagd om analyse hulp. Met de positieve vibe van de attentie in gedachten heb ik, samen met mijn zoon, Ignace jr, gereageerd. Jr is overigens ook bij Achmea in dienst – voor een paar uur in de week. Al zo’n twee jaar geeft hij wekelijks training in Python & AI aan analisten van ZK. Zonder hem zou ik de analyse vraag van AF niet op kunnen pakken. Eerlijk gezegd doet jr de analyse, en ben ik als sr slechts enigszins betrokken.

De analysevraag betreft het opzetten van een micro-krediet-trust score. Zoiets als een credit rating – maar met iets meer sociale dynamiek. De opdrachtgever is NGO Sevi. Sevi heeft oa als doelstelling de hoge rente op micro-kredieten (35%-40%!!!!) te verlagen door met een goed platform vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten. Zeg maar de Über van de micro-kredieten. We zijn net begonnen en het is hartstikke interessant. We gaan helaas niet naar Kenia en werken net als iedere Achmeaan vanaf de zolderkamer. Ook voor deze opdracht.

Bij mijn vorige baan was ik quantitative risk manager – met als hoofdtaak het maken van credit-rating modellen. Deze kennis komt nu goed van pas. En ook erg leuk om de kennis toch nog over te mogen dragen. Met dank aan Achmea Foundation.

Nico Heijnen
Teammanager Integratie SAP - Divisie Achmea IT

Nico Heijnen is de eerste medewerker van Achmea die een remote Expert Volunteer Assignment heeft opgepakt. 

In juni 2019 zag ik dat Amani onder meer hulp zocht bij het opzetten van een informatiesysteem voor het registreren en volgen van de kinderen die zij onder hun hoede hebben genomen. De achterliggende gedachte is dat zo’n systeem meer overzicht over en inzicht geeft in de inspanningen die Amani verricht om kinderen die op straat leven te herenigen met hun familie. Dit zou leiden tot meer effectiviteit en efficiëntie in de werkzaamheden van Amani en uiteindelijk tot een verbetering van de situatie van de kinderen die dag en nacht op straat leven. Gezien mijn IT achtergrond leek me dit een mooie kans om iets concreets te betekenen voor een project dat ik sympathiek en zinvol vind. 

Na het bestuderen van de documentatie van Amani en nadat ik hun Nederlandse directeur Meindert Schaap uitgebreid had gesproken trok ik de conclusie dat een bezoek aan Amani op dat moment geen zin had. Hun ‘requirements’ waren duidelijk en het leek erop datalleen een langdurige samenwerking met Amani tot het gewenste resultaat kon leiden. Intussen hadden we ook de conclusie getrokken dat een dergelijk – gratis of nagenoeg gratis – systeem, specifiek voor ngo’s, nog niet voorhanden was. 

Daarmee begon ik aan een assignment dat fors afweek van de oorspronkelijke opdracht. Een opdracht die ik niet alleen kon. Gelukkig bleek een van onze preferred IT suppliers, RoJo consultancy te Breukelen, bereid om een minimum viable product te ontwikkelen, zonder enige tegenprestatie. Inmiddels is een systeem waarin de gegevens van kinderen en hun gezinsleden worden vastgelegd en de ‘tijdlijn’ van de kinderen gevolgd kan worden, nagenoeg gereed. En er is nog veel te doen om het systeem verder te ontwikkelen zodat het als ‘white label’ systeem ingezet kan worden door andere organisaties die zich richten op de hulpverlening aan straatkinderen. Daardoor zal ook 2021 een heel enerverend jaar voor mij worden.

De assignment liep via onze partner SPICA International Corporate.

Daan Bakker
Data visualisation specialist  - Divisie Schade & Inkomen

Daan Bakker heeft vanwege covid-19 een remote assignment  uitgevoerd, in plaats van een assignment op locatie. 

Jifundishe is een organisatie in Tanzania die de community helpt te ontwikkelen door het beschikbaar stellen van opleidingen, boeken en computers. Om hun verhaal beter over te kunnen brengen waren ze opzoek naar iemand die kon helpen om hun data te verzamelen en te vertalen naar inzichtelijke visualisaties. In mei 2020 zou ik vertrekken naar Tanzania om te starten aan deze uitdaging. Helaas was dit vanwege de covid-19 pandemie niet mogelijk, maar samen met de Achmea Foundation en Jifundishe hebben we het mogelijk gemaakt deze assignment remote plaats te laten vinden. Tijdens onze wekelijke videogesprekken hebben we een framework opgesteld voor de belangrijkste stuurinformatie en dit vertaald naar een jaarverslag. 

Mijn belangrijkste leerdoel voor de assignment was samenwerking en communicatie met andere culturen. Omdat via videogesprekken het effect van die cultuurverschillen juist vergroot leken heb ik zeker veel geleerd. Daarnaast ben ik als de wereld weer terug naar normaal is welkom in Tanzania om een vervolg te geven aan deze opdracht. 

De assignment liep via onze partner SPICA International Corporate.