Flying Food Programma

Insecten als voedselbron wordt gezien als één van de oplossingen die mogelijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voedseltekort. Insecten zijn eiwitrijk, zijn relatief eenvoudig te kweken, en zetten bovendien zeer efficiënt het voedsel om in eiwitten. Met dit uitgangspunt, investeert de Achmea Foundation met TNO in het Flying Food Program in Kenia.

Het kweken en consumeren van krekels levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheidssituatie van veel Kenianen. Insecten zijn rijk aan mineralen en vitaminen, én bovendien goedkoop te produceren onder diverse omstandigheden. Dit betekent dat voedsel met veel voedingsstoffen beschikbaar komt voor een groot deel van de armere bevolking van Kenia.

Een groot voordeel is bovendien dat er relatief weinig vierkante meters nodig zijn om te kweken. Daarnaast vraagt het geen hoge investering om te starten om met winst te kunnen kweken. Daardoor kunnen juist kleine boeren ook insecten kweken. Deze boeren krijgen daarmee een extra inkomen. Door het relatief beperkte onderhoud (2 uur per dag) kunnen boeren dit bovendien goed naast hun bestaande werkzaamheden doen, waardoor hun ondernemersrisico verspreidt wordt.

Partners

Logo TNO

Impact

  • 300 Boeren kweken en verkopen krekels.

  • Kenianen in de regio Kisumu hebben toegang tot betaalbaar eiwitrijk voedsel.

  • Duurzame markt keten schaalt op als gevolg van vraag en aanbod in de markt.

Media