Behandelmethode Hepatitis C virus 

In Kameroen zijn naar schatting 200.000 mensen besmet met het Hepatitis C virus (HCV), een chronische infectie die kan leiden tot een levensbedreigende leverziekte. PharmAccess Foundation wil, in samenwerking met haar partners en gefinancierd door Achmea Foundation en het Joep Lange Instituut, een duurzaam behandelingsmodel voor Hepatitis C in Kameroen faciliteren, met behulp van gefaseerde pilot projecten die in toenemende mate zullen worden gefinancierd door een innovatief op prestatie gebaseerde financiering (Performance Based Financing) impact investeringsinstrument. Deze werkwijze is mogelijk door de recente vooruitgang in de behandeling van Hepatitis C die gebruik maakt van antivirale middelen die voor alle typen HCV werkzaam zijn, met bewezen genezingspercentages na 3 maanden behandeling van meer dan 95% in landen met een hoog inkomen.

PharmAccess heeft al met succes een demonstratie project voor HCV-behandeling afgerond bij 161 patiënten met een genezingspercentage van 96%. Begin 2020 hebben we het volgende demonstratie project gestart, waarbij we ongeveer 300 HCV-geïnfecteerde patiënten zullen behandelen die via het bloeddonorsysteem zijn geïdentificeerd omdat bloeddonoren routinematig getest worden op HCV. Dit project wordt gefinancierd door een innovatieve Performance Based Financing structuur. Voorafgaande kosten zullen worden betaald door een Impact Lender (Joep Lange Instituut) en terugbetaald door een Outcome Payer (Achmea Foundation) door middel van een vast bedrag voor elke bevestigd genezen patiënt. Voor een derde project is financiering verkregen van Gilead voor het testen van 20.000 HIV-patiënten op HCV en het behandelen van HCV-HIV-geïnfecteerde patiënten door niet-gespecialiseerde artsen, waarmee kan worden aangetoond dat decentrale behandeling in Kameroen haalbaar is. Lessen uit beide projecten zullen worden gebruikt om samen met het Kameroense ministerie van Volksgezondheid behandelprogramma's te ontwikkelen die geleidelijk aan in het hele land kunnen worden ingevoerd.

Partners


Logo Pharmaccess

Impact

  • Van de 158 patiënten die de behandeling in de eerste fase van het programma hebben afgerond, zijn er 152 genezen: een genezingspercentage van 96,2%, vergelijkbaar met de resultaten van landen met een hoog inkomen.
  • Een vereenvoudigde diagnostiek en behandelingsalgoritme is ontwikkeld en geïmplementeerd op basis van ervaring uit de eerste fase. Dit heeft geleid tot een besparing van ruim 250,- per patiënt.
  • Een innovatieve op prestatie gebaseerde financiering (Performance Based Financing) is ontwikkeld en geïmplementeerd. Directe kosten worden gefinancierd door het Joep Lange Instituut via doorlopende financieringen gericht op korte termijn impact en worden terugbetaald door Achmea Foundation door middel van vaste uitkomstbetalingen per genezen patiënt.

 

Media