Achmea Foundation ondersteunt het Tiko Health Program van Humaniforest

Schoon drinkwater en malaria-bestrijding

Het project Tiko Health Program draagt bij aan het verbeteren van de gezondheidssituatie in Tiko (Kameroen) voor circa 6.000 huishoudens en daarmee ook aan het verlagen van de kosten voor gezondheidszorg voor de betrokken huishoudens.

Ze pakken dit van 2 kanten aan: aan de ene kant het realiseren van schoonwatervoorzieningen waardoor gerelateerde ziektes voorkomen kunnen worden. Dit heeft Humaniforest al eerder op andere plekken succesvol uitgevoerd. Aan de andere kant proberen ze de risico’s op malaria te verminderen door middel van een nieuwe techniek met bestaande EaveTubes van In2Care. EaveTubes van In2Care is een project waarmee de Achmea Foundation al een samenwerking is aangegaan. Het gaat om een innovatie die gebaseerd is op buizen die in de muur worden geïnstalleerd met herbruikbare gaascasettes. Nacht-actieve malariamuggen worden door de EaveTubes gelokt, geblokkeerd en gedood met biociden.

Malaria is een pandemie in de tropische gebieden van de wereld, waaronder de mangroves van Kameroen, die een vruchtbare voedingsbodem voor muggen vormen. De Tiko-gemeenschappen in dit project, met meer dan 10.000 huishoudens en 60.000+ inwoners, liggen in het hart van de mangroves van Kameroen. Naast malaria vormen met waterverbandhoudende ziekten (cholera, tyfus, diarree) een grote belasting voor de gezondheid en de uitgaven van Kameroense huishoudens.