Nieuwsbericht

Waar ben je het meest trots op van wat Achmea Foundation heeft bereikt de laatste 15 jaar?

vrijdag 04 juni 2021

 

 “Onze kracht is dat we met onze bescheiden grootte echt iets kunnen toevoegen aan de maatschappij,” antwoordt Marjolein. “Financieel investeren we in innovaties die – juist omdat ze nog zo nieuw zijn – nog moeilijk aan financiële middelen kunnen komen. We werken nauw samen met Achmea, een krachtige organisatie met veel deskundige mensen die ons helpen. Inmiddels hebben we een mooi project portfolio opgebouwd, waar we best trots op mogen zijn.”

 

Wat houdt jouw baan bij Achmea Foundation precies in?

“Als Directeur van Achmea Foundation ben ik verantwoordelijk voor alles wat Achmea Foundation doet. Hiervoor moet ik bij het bestuur van Achmea Foundation verantwoording afleggen. Dit bestuur komt vier keer per jaar bij elkaar en alle belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld welke initiatieven we willen steunen en welke niet, worden door dit bestuur besloten. In het team van Achmea Foundation zijn we met z’n vieren; we hebben veel contacten met maatschappelijke organisaties en sociaal ondernemers, we beoordelen voorstellen en monitoren projecten waar we in investeren. En we hebben veel contacten met Achmea medewerkers, die zich (willen) inzetten voor ons. We bieden hen praktijktrainingen aan (assignments) en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.”

 

Wat is je motivatie voor dit werk?

“Mijn motivatie voor dit werk is de maatschappelijke relevantie. Mijn werk heeft altijd een maatschappelijk relevante kant gehad. Na een studie niet-Westerse sociologie, ben ik via wat omwegen in de zorg terecht gekomen. Ik ben directeur geweest bij de GGD, eerst in Rotterdam, daarna in Amsterdam. Daar kom je direct in aanraking met de grootstedelijke problematiek: dak- en thuislozen, drugsverslaafden, mensen met een heel laag inkomen en een slechte gezondheid. Telkens hield ik me in mijn werk bezig met mensen die net iets meer steun nodig hebben om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. En dat is echt mijn drijfveer. Ik vind dat iedereen het recht heeft om volwaardig mee te doen in de samenleving.”

 

Wat zijn de ‘highs’ en ‘lows’ voor jou bij Achmea Foundation?

“Eerlijk gezegd zijn er vooral ‘highs’. Het is elke keer weer zoeken naar de juiste initiatieven om te steunen die écht het verschil kunnen maken. Je ontmoet veel bevlogen mensen, maar hoe groot is de kans dat het zal gaan lukken? Hoe kan je helpen een idee realistischer te maken? Dat is echt een uitdaging. En natuurlijk is er ook wel eens een initiatief niet gelukt. Dat hoort erbij. We hebben te maken met een ingewikkelde problematiek en daar is niet één oplossing voor. Een enorme “low” die ik heb meegemaakt was aan het begin van de COVID-19 pandemie. Wij steunen al jaren een pensioenfonds voor de informele sector in Ghana. Dat gaat om meer dan 80% van de volwassen bevolking, die nu nog geen oudedagsvoorziening kent. De voorman hiervan, Samuel Waterberg, grondlegger en verantwoordelijk voor het bedrijf, heeft tijdens een werkbezoek in Nederland COVID opgelopen en is overleden. Hij was voor mij en voor veel anderen een geweldig inspirerende man, echt een voorbeeld. Anderen hebben zijn taak nu overgenomen en werken hard om zijn droom te realiseren.”

 

Wat vind je persoonlijk van deze mijlpaal?

“Je denkt natuurlijk als je bij de Foundation werkt niet echt aan dit soort mijlpalen. Ik denk veel meer aan de mijlpalen die door initiatieven die wij steunen worden bereikt. Maar het 15-jarig bestaan van Achmea Foundation biedt natuurlijk wel de kans om aan Achmea te laten zien dat ze trots mogen zijn op een bedrijf dat zo’n foundation heeft gecreëerd. Ook is het een mooi moment om even stil te staan bij wat er allemaal al is bereikt.”

 

Wat wil je zeggen tegen medewerkers van Achmea die overwegen om zich in te zetten voor Achmea Foundation?

“Doen! Je helpt ons positieve impact te maken op levens van mensen in kwetsbare situaties. Ik denk bovendien dat het jezelf de kans geeft om in korte tijd veel te leren. Je moet je kunnen verplaatsen in een problematiek die nieuw is voor je; mogelijke oplossingen moeten passend zijn in een context die je niet kent. Ook leer je wat meer te denken in kansen, terwijl je als verzekeraar vaak gefocust bent op de risico’s.” 

 

Wat hoop je dat Achmea Foundation de komende 15 jaar en meer nog zal bereiken?

“Uiteindelijk hoop ik dat we helemaal niet meer nodig zijn.. dat iedereen gelijke kansen heeft op een volwaardige plek in de samenleving. Maar natuurlijk  is dat een utopie en in ieder geval nog niet in de komende 15 jaar geregeld. We gaan dus door met het maken van juiste impact met goede projecten en mooie initiatieven in samenwerking met Achmeamedewerkers en partners.”