Blog

Zelfs de keuze voor de kratten kan het verschil maken

Cees FrikkeCees Frikkee is Risk Expert bij Achmea. Via de Achmea Foundation ging hij naar Kenia en Oeganda om een bijdrage te leveren aan het Flying Food Project.

“Ik vond het fantastisch om bij te dragen aan het Flying Food Project. ‘Flying Food’ verwijst naar krekels. Boeren proberen een handel op te zetten door krekels te kweken. Die krekels worden vermalen tot meel en als ingrediënt voor meelproducten gebruikt. Maar kunnen ook vers, gebakken of gefrituurd gegeten worden. Een mooi businessmodel, want krekels zijn makkelijk, snel en goedkoop te kweken.”

“Ik heb veel krekelboerderijen bezocht en boeren gesproken. Prachtig om te zien hoe betrokken zij zijn. En hoe trots zij zijn om hiermee aan de slag te gaan.”

“Het is misschien cliché, maar toch. Mensen wonen primitief, vaak geen stromend water en elektra. En toch zijn ze optimistisch en vrolijk. Het doet je als westerling beseffen dat onze normen niet zaligmakend zijn.”

Zelfs de keuze voor de kratten“In de Afrikaanse cultuur ligt de nadruk op de korte termijn. Als men wat geld heeft verdiend, dan doen ze gelijk rustig aan. De lange termijn, het verder vooruit denken, zit niet direct in hun aard. Een vrouw had na de eerste kweek direct haar ‘moederkrekels’ verkocht. Daarvoor had ze waarschijnlijk een leuk bedrag gekregen. Maar nu was zij wel haar basis kwijt om verder te kunnen kweken. Zonder moederkrekels geen eitjes, zonder eitjes geen nieuwe krekels.”

“Corruptie is een groot probleem in Kenia en Oeganda. Wij werden eenmaal om niks staande gehouden door een agent op de autoweg. We reden niet te hard, niets aan de hand. Blijkbaar was er toch iets wat de agent heeft doen bewegen om ons aan te houden. Ik weet het niet. Hij wilde geld zien.”

“Het is een ambitieus project. Want we willen in Kenia en Oeganda binnen 6 jaar een duurzaam waardeketen opzetten. In Nederland hebben we veel langer nodig gehad om deze kennis en kunde op te bouwen. Tot eind volgend jaar willen ze opschalen van nu 40 boeren, naar 300 boeren in beide landen om voldoende productie aan krekels te krijgen. Dan moet je goed kijken welke risico’s er zijn die die deze doelen kunnen belemmeren. Op dat vlak kon ik van waarde zijn.”

“Een heel simpel ding: kratten. Je hebt kratten nodig om de krekels in te kweken. Die kratten moeten een bepaald formaat hebben. Gaasjes voor de beluchting, maar ook weer niet te groot – anders vallen krekels eruit en kruipen spinnen erin. En snel leverbaar zijn. Uiteindelijk heeft de stuurgroep gekozen voor iets mindere kwaliteit op korte termijn en een duurzame krat op de wat langere termijn. Maar dan wel via een lokale producent.”

“Mijn reis naar Kenia en Oeganda is ontzettend goed bevallen. Voor mij persoonlijk was het heel leerzaam om in een totaal andere context mijn vak uit te oefenen. Andere taal, andere levensstandaard, andere waarden en normen. Het heeft mijn zelfvertrouwen versterkt. Ik zie het als een voorrecht dat ik dit heb mogen en kunnen doen.”