Microverzekeren

We kunnen mensen in ontwikkelingslanden een betere toekomst geven met microverzekeringen. Ze zijn minder kwetsbaar bij een slechte oogst, ziekte of veesterfte, omdat het inkomen of de ziektekosten verzekerd zijn. Lees meer over onze projecten.​​​​​​​​​​​​

India

DHAN biedt verzekeringen aan voor overlijdensrisico, ongevallen, ziektekosten en schade aan gewassen of veesterfte. Met dit project bereiken we ruim één miljoen mensen in India. We ondersteunen de coöperatieve DHAN Foundation People Mutuals (Development of Humane Action) sinds 2002. Mensen met een ziektekostenverzekering kunnen naar drie DHAN ziekenhuizen, die er zijn dankzij donaties van de Achmea Foundation. DHAN en Achmea zorgen ervoor dat méér mensen toegang hebben tot gezondheidszorg. En de foundation probeert de agrarische productie te verbeteren. Zo kunnen we armoede in ontwikkelingslanden effectief bestrijden. Meer weten over ons project in India? Bekijk de video​.
India
Burundi

Burundi

Burundi is een van de armste landen ter wereld. Veroorzaakt door voedseltekorten, ontbossing, HIV/AIDS en een burgeroorlog. Vanaf 2012 werken Achmea, HealthNet TPO en Wageningen UR samen bij de wederopbouw van Burundi. In dit project komen gezondheidszorg, voedselzekerheid en inkomensbescherming samen. Verzekeringen zijn belangrijk, omdat we de Burundezen hiermee financiële zekerheid geven bij voedseltekorten of tegenslag. Dit werkt positief op de solidariteit en het onderlinge vertrouwen. In 2015 willen we 75.000 Burundezen verzekerd hebben voor hun inkomen of ziektekosten.

Cambodja

In Cambodja ondersteunt Achmea de ontwikkeling van betaalbare ziektekostenverzekeringen met twee programma's in twee districten. Sinds 2010 worden de zorgverzekeringen aangeboden. Sinds oktober 2013 kijken we naar mogelijkheden om een groter pakket verzekeringen aan te bieden, zoals een uitbreiding naar gewas en/of veeverzekeringen. Zo kunnen we nog meer zekerheid bieden. Ook besteden we in de komende jaren aandacht aan educatie, preventie en het bouwen aan onderling vertrouwen. We werken samen met lokale organisaties die goed weten waar de behoefte van de plattelandsbevolking ligt. En ze kunnen uitleg geven over de risico’s die de bevolking loopt. Door een stabielere financiële situatie te creëren kunnen mensen bouwen aan een toekomst. De komende drie jaar willen we dit opbouwen tot een organisatie die zelfstandig verzekeringen kan aanbieden. Achmea helpt bij de verdere inrichting van de organisatie, zodat deze kan groeien.
Cambodja
Indonesie

Indonesië

​In Malang helpen we lokale coöperaties met het opzetten van onderlinge schade- en zorgverzekeringen. Achmea werkt samen met lokale coöperatieve banken (PUSKOPDIT JATIM Timur & Credit Union Sawiran). We willlen onze activiteiten uitbreiden naar andere coöperaties of aanvullende verzekeringen ontwikkelen. In 2014 willen we ervoor zorgen dat 25.000 mensen een zorg- of schadeverzekering hebben.

Senegal

​In Senegal helpen we boeren met verzekeringen voor schade aan gewassen en veesterfte, waarmee ze hun inkomen zeker kunnen stellen. In samenwerking met Terrafina Microfinance en de Rabobank Foundation is de verzekeringscoöperatie ‘Fonds de Solidarité Agricole du Delta’ opgericht in 2010. Achmea ondersteunt ook bij het opleiden van medewerkers en vrijwilligers. In 2015 hopen we dat 20.000 boeren zich hebben verzekerd.
Senegal

Toekomst microverzekeren

​We denken dat wij met microverzekeren de bevolking in Oost-Afrika en Azië kunnen helpen. Het versterkt de lokale economie en verbetert de sociale samenhang. We trekken met de Rabobank Foundation op, zodat we ook producten kunnen aanbieden om te sparen of geld te lenen. We werken samen met Wageningen UR, PharmAccess en HealthNet TPO, omdat zij met hun kennis de gezondheidszorg en voedselproductie in ontwikkelingslanden kunnen verbeteren.